Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Prețul lemnului, plafonat la 400 de lei pe metrul cub. O decizie aşteptată de milioane de români

Guvernul a aprobat miercuri, 5 octombrie, plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

În urma discuţiilor din coaliţie şi deciziei cu privire la plafonarea preţului, astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă prin care preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus”, a spus ministrul Mediului după şedinţa Executivului.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a subliniat că este nevoie de această măsură de protecţie pentru cetăţeni, la fel ca în cazul energiei electrice şi gazelor naturale.

„Pe piaţa lemnului de foc, în urma evoluţiilor din piaţa internaţională, se văd, se resimt efectele creşterilor de preţ, motiv pentru care, la fel ca la energia electrică şi la fel ca la gazele naturale, este nevoie de o măsură de protecţie pentru cetăţeni. Ceea ce propunem astăzi este o plafonare a preţului la lemnul de foc şi derivatele din lemnul de foc, respectiv pentru două produse care se folosesc pentru încălzirea locuinţelor”, a explicat ministrul.

Plafonarea preţului a fost anunţată în debutul şedinţei de Guvern, de premierul Nicolae Ciucă.

Astăzi, Guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. Este o decizie aşteptată de peste 3 milioane de oameni, de fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metru cub, la 1.500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 de lei la peleţi. Preţurile includ TVA. Încă o dată, este o măsură pe care am discutat-o, o aprobăm astăzi, în Guvern, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toţi românii să treacă cu bine iarna care vine,” a spus premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei Cabinetului.

Modificarea prețului plafonat la lemn față de prețul inițial anunțat de 500 de lei în proiectul de lege vine ca urmare a solicitării premierului, potrivit biroului de presă al Executivului. De asemenea, Guvernul va aproba un ajutor de lemne de foc în cantitate de 130.000 de metri cubi pentru Republica Moldova.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.