Prima ediție a Universității de Vară a Ceangăilor, organizată la Coșnea a ajuns la sfârșit

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Prima ediție a Universității de vară a Ceangăilor a avut loc într-un cadru fabulos la Coșnea, între 25- 30 iulie. Organizatorii Universității de Vară : Academia Michiel de Ruyter din Partium, Asociația Ceangăilor din Moldova, Colegiul Klebelsberg Kuno, precum și Fundația Pentru Generația Z din Ungaria.

Scopul evenimentului a fost de a crea un workshop pentru tineretul intelectual din regiune, să conecteze ceangăii cu tinerii din alte regiuni ale Carpaților pe planul conferințelor dedicate tinerilor și cooperării între tineri. La eveniment au participat 80 de persoane din Ardeal, Ungaria, Slovacia și Ucraina.

Evenimentul s-a construit în jurul sloganului „Viitorul regiunii, regiunea viitorului”, prima dezbatere fiind deschisă de  fizicianul Géczy Gábor, care a schițat de ce e mai avantajos viața la țară, care este diferența între viața de la țară și cea de la oraș. În continuare informaticianul și cercetătorul independent Deák Tamás a povestit propria viață, cum a părăsit o companie multinațională și s-a mutat din Budapesta într-un sat mic, unde azi are o gospodărie, cercetează și promovează remediile populare.

O prezentare asemănătoare a făcut și preotul reformat de la Daia, povestind cum din copil de la oraș a devenit crescător de cai și cum prepară caș de bivoliță la Daia.

După aceasta pastorul Árus Csongor László din Sânnicolau de Munte a prezentat celor prezenți cum se pot crea locuri de muncă localnicilor la un ștrand termal, cum se poate dezvolta turismul local din banii încasați de pe urma funcționării ștrandului.

Moașa Bernad Ilona, specialistă în remedii populare a vorbit despre naștere și moșit.

Au avut loc spectacole folclorice, etnomuzicologul Szalay Zoltán a vorbit despre muzica populară maghiară, care este oglinda sufletului maghiarimii. Profesorul de dans popular Lévai Péter a ținut un discurs interesant legat de mijloacele verbale și de instrumentele de metacomunicare în dansul popular.

Ultima zi a Universității de vară a fost rezervată ofertelor de proiecte ale Uniunii Europene dedicate tinerilor. Despre situația acestor proiecte din Ungaria a vorbit Hamvas László, după care Katona Csaba reprezentantul autorității de proiecte și Ilyés Szabolcs György, consultant de proiecte au oferit un briefing despre posibiltățile de accesare de proiecte, și au împărtășit informații practice participanților despre modalitățile de implementarea de noi afaceri, de gospodării familiale.

În închiderea evenimentului cercetătorul independent Kiss Csaba a prezentat metoda hidroponică de creștere a plantelor, a posibilităților ce se ascund în această metodă, mărturisind experiența proprie, cum s-a vindecat dintr-o tumoare cu ajutorul sucului obținut din iarbă de grâu din producție proprie și trăiește fără să fi suferit vreo intervenție medicală.

Ultima seară participanții s-au deplasat la Lunca de Jos la tabăra de dans.

Ca programe suplimentare participanții s-au întâlnit cu fermieri localnici, chiropractori, informatori și țesători. Au avut ocazia să facă pâine la cuptor, să participe la strângerea de plante medicinale, să învețe despre diverse remedii populare.

Locuitorii din Coșnea au avut prilejul să vizioneze filmul „Lovasíjász” (Arcașul călare) după care a avut loc întâlnirea cu publicul, fiind prezent distribuitorul filmului Venczel Endre, deținătorul drepturilor filmului.

Participanții abia așteaptă să se întoarcă la Coșnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy