Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Prima ședință extraordinară a Consiliului Județean Harghita din anul 2022

  • Propunere de modificare a legii 273/2006 adresată parlamentarilor UDMR în vederea debirocratizării și respectării unor termene

Luni, 10 ianuarie, a avut loc prima ședință extraordinară a Consiliului Județean Harghita pe anul 2022.

Caracterul de urgență al acesteia fiind dat de necesitatea includerii în patrimoniu a unui imobil achiziționat la finele anului 2021, aprobării estimării distribuției pe localități a sumelor orientative din taxa pe valoarea adăugată şi din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, și pentru modificarea statului de funcții al SJU Miercurea Ciuc  în vederea constituirii unui grup tehnic necesar pentru consolidarea investițiilor.

Legea nr. 273/2006 privind finanțelor publice locale impune întocmirea proiectelor de buget pentru anul următor, precum și estimări pentru următorii 3 ani. Totodată, articolul 37, din aceeași lege, prevede că Ministerul Finanțelor Publice trebuie să transmită, până la data de 1 iunie a fiecărui an, o scrisoare-cadru care va specifica contextul macroeconomic pe baza căruia vor fi întocmite proiectele de buget prognozate, metodologiile de elaborare a acestora.

Din păcate, în ultimii ani, acest termen de 1 iunie nu a fost respectat, de cele mai multe ori această scrisoare fiind primită la sfârșitul anului, astfel că proiectul de buget și  prognozele pe următorii 3 ani coincid cu bugetul anual și provoacă dificultăți administrațiilor locale, perturbându-le activitatea. Am înaintat așadar propunerea de modificare a acestei legi, parlamentarilor UDMR, prin care solicit ca termenul de 1 iunie să fie respectat precum și pentru debirocratizarea acestui proces astfel încât să nu mai fie necesară solicitarea în scris a cererilor de acordare a sumelor către UAT-urile din județ” a  precizat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.