Primarul din Miercurea Ciuc criticat pentru intenția de a organiza un flashmob de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

0

Articol disponibil în: Română

Foto cu caracter ilustrativ

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a anulat flashmob-ul pe care intenţiona să îl organizeze duminică după-amiază, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

În cursul zilei de sâmbătă, într-o înregistrare video postată pe Facebook, el îi îndemna pe oameni să vină, la ora 16,00, la statuia lui Gal Sandor, iar la 16,30, în faţa cetăţii Miko, pentru a participa la un flashmob în cadrul căruia să cânte imnul Ungariei şi imnul secuiesc şi le-a recomandat să stea la distanţă unii de ceilalţi.

Întrebat dacă nu consideră că acest îndemn este nepotrivit în contextul pandemiei de coronavirus, primarul a spus că „este chiar foarte potrivit”, iar mesajul este că şi la vremuri grele oamenii trebuie să fie alături.

Demersul său a stârnit nemulţumirea multor locuitori ai oraşului, care i-au cerut, pe aceeaşi reţea de socializare, să renunţe la organizarea acestui flashmob, în contextul în care, la nivelul întregii ţări, s-au luat măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

De asemenea, deputatul UDMR, Korodi Attila, care l-a devansat pe Raduly la prealegerile pentru fotoliul de primar al municipiului, a considerat gestul acestuia ca fiind o mare greşeală şi i-a îndemnat pe oameni ca duminică seară să aprindă o lumânare în fereastra locuinţei, pentru a marca ziua de 15 martie.

Şi Organizaţia PLUS Harghita a criticat invitaţia făcută de Raduly Robert Kalman, pe care a considerat-o „iresponsabilă”, şi i-a îndemnat, la rândul său, pe locuitorii oraşului ca, duminică seara, să aprindă o lumânare în fereastra locuinţelor.

Drept urmare, duminică la prânz, primarul a anunţat, tot într-o înregistrare video postată pe Facebook, că flashmob-ul va fi anulat, întrucât ar fi putut avea şi un mesaj nedorit de creare a panicii.

Acesta şi-a exprimat bucuria că înregistrarea video în care anunţa organizarea respectivului flashmob a stârnit interesul mediei de la Bucureşti, care „a fost nevoită” să-şi reamintească de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni şi de existenţa comunităţii maghiare.

Uniunea Democrată Maghiară din România a anunţat încă de luni că anulează evenimentele publice dedicate zilei de 15 martie, de comemorare a Revoluţiei de la 1848, şi a recomandat să fie organizate, cel mult, depuneri de coroane în mod individual sau în grupuri mici, în contextul măsurilor impuse de autorităţi, de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

În localităţile harghitene locuite de maghiari, ziua de 15 martie a fost marcată prin depuneri de coroane, la care au participat un număr redus de persoane. AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy