Profesorii noștri, exemple de urmat sau nu

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc este năzuită în Harghita nu doar de liderii politici maghiari și extremiștii acestei etnii. În județul Harghita acest deziderat politic este împărtășit și susținut și de unii funcționari ai instituțiilor statului român.

Foto: Facebook Sipos Istvan

Mai exact, vorbim despre un inspector școlar al Inspectoratului Școlar Județean Harghita.

Săptămâna trecută, luni 21 octombrie, inspectorul școlar Sipos Istvan, a postat pe pagina sa de facebook o invitație adresată maghiarilor prin care anunța organizarea unui eveniment cu ocazia zilei Autonomiei Ținutului Secuiesc, dând glas comunicatului emis de Consiliul Național Secuiesc care cere neobosit ”libertatea poporului secuiesc”.

 

Invitație:

Consiliul Național Secuiesc din Cristuru Secuiesc îi invită și îi așteaptă pe toți cei interesați să participe duminică, 27 octombrie 2019, la ora 17:30 la Statuia lui Isus la aprinderea focurilor de veghe, cu ocazia zilei Autonomiei Ținutului Secuiesc.

Program:

16:30- 17:00- adunarea la vechea fabrică de cărămidă 17:00- pornim spre statuie

17:30- aprinderea rugului Citirea comunicatului CNS Intonarea imnului secuiesc și ruga națională Cântăm împreună, prăjim slănină „Autonomie Ținutului Secuiesc, libertate poporului secuiesc!”

Într-un comentariu postat sub (incitație!) – invitație, inspectorul școlar Sipos Istvan îndemna: Duminică să fim cât mai mulți la statuia lui Isus. Aprindem focurile de veghe, cântăm, familie, prăjim slănină!

Gestul și activitatea cu caracter iredentist ce aparțin inspectorului școlar harghitean, la bază profesor de istorie, angajat al statului român ne-a trezit curiozitatea de a află direct de la sursă cum se împacă statutul social cu statutul moral. Însă, înainte de-al contacta pe Sipos Istvan, am încercat să aflăm opinia superiorului său, Demeter Levente, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Harghita, care a declarat:

În primul rând eu nu știu ce a postat pe facebook, căci nu prea am timp să ma uit, mai ales pe profilurile altora. Eu nu știu despre ce este vorba, trebuie să mă informez întâi concret. Din câte știu s-a întâmplat duminică, nu într-o zi de lucru, iar în weekend fiecare are dreptul să facă ce vrea. 

Imediat după scurta convorbire, am luat legătura telefonică și cu domnul inspector școlar Sipos Istvan, care a declarat cam același lucru, ca și superiorul său:

Da, am fost acolo. Am participat la acest eveniment, dar având în vedere că a fost o zi de duminică, o zi nelucrătoare, după părerea mea nu cred că e ceva anormal. Nu cred că acest lucru este contradictoriu cu ceea ce ține de fișa postului. Eu nu am fost acolo ca inspector școlar, am fost ca persoană fizică.  

Așadar, dacă ar fi să luăm de bună părerea celor doi inspectori școlari care reprezintă un model în educația copiilor, e ca și cum am admite că în timpul liber un preot poate juca la păcănele sau un polițist poate merge să facă striptease fără probleme, doar pentru că se află în timpul liber și atunci e ok.

Iar în acest caz, după cum au explicat în mod simplist acest aspect, un inspector școlar, în timpul liber, poate să aprindă focuri de veghe și să strige ”Autonomite Ținului Secuiesc” când această denumire administrativ-teritorială practic nici nu există în România și chiar dacă lucrează pentru statul român și își primește salariul din bani publici strânși din buzunarele contribuabililor majoritari români.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy