Prognoză AGROMETEOROLOGICĂ, pentru săptămâna 19 – 25 Martie 2019

0

Articol disponibil în: Magyar Română

ANM a realizat pentru săptămâna 19 – 25 Martie 2019 o PROGNOZĂ AGROMETEOROLOGICĂ.

Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea mai caldă decât în mod normal de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 5…14°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C și 2…12°C în restul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale, în aproape toată ţara.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 8…19°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -5…8°C, pe întreg teritoriul agricol.
Sub aspect pluviometric, precipitaţiile prognozate vor fi predominant sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toate regiunile.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și izolat extremă) se vor înregistra în estul, local sudul, vestul și centrul țării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele fiziologice ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole vor evolua în general normal pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar în depresiunile din centrul şi nordul ţării, precum şi pe terenurile unde se vor înregistra
deficite de umiditate în sol, ritmurile vegetative ale plantelor se vor desfăşura lent. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a speciilor de toamnă se va prezenta medie şi bună, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, în special din estul, sudul, vestul şi centrul ţării.
Sub aspect fenologic, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%).
Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va afla predominant la înfrunzire (7-14 frunze) în majoritatea regiunilor agricole, izolat fiind posibil începutul alungirii tulpinii (10-20%), îndeosebi în zonele de câmpie.
Seminţoasele vor parcurge stadiul de repaus vegetativ în aproape toate plantaţiile, iar la sâmburoase se va continua umflarea mugurilor de rod şi înmugurirea la soiurile timpurii (cais, piersic).
În aproape toate podgoriile, la viţa de vie se va putea înregistra faza de „plâns”, iar în nordul şi centrul ţării se va continua repausul vegetativ.

În general, lucrările agricole specifice acestei perioade (fertilizări faziale la cerealierele de toamnă, pregătirea patului germinativ şi însămânţarea culturilor de primăvară din prima urgenţă, executarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi, etc.) se vor desfășura normal.

 Controlul vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi a coardelor la viţa de vie;
 Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire şi regenerare), precum şi tratamente fito-sanitare în vii şi livezi;
 Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
 Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară din prima urgenţă (lucernă, mazăre, borceag, etc.).

 

Prognoză meteo pentru următoarele patru săptămâni:

Săptămâna 18.03.2019 – 25.03.2019

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestui interval la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile intracarpatice, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul teritoriului, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei.

Săptămâna 25.03.2019 – 01.04.2019

Temperaturile medii ale aerului se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații estimate a se înregistra în acest interval vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în
regiunile intracarpatice.

Săptămâna 01.04.2019 – 08.04.2019

Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice acestei perioade, posibil ușor mai ridicate în vestul și nord-vestul extrem al țării.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile intracarpatice și în general apropiat de cel normal pentru această săptămână în rest.

Săptămâna 08.04.2019 – 15.04.2019

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în regiunile sudice și sud-estice și ușor deficitare în
nord-vestul teritoriului.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy