Proiect legislativ: mai puține ore petrecute la școală

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Proiectul legislativ în care este prezentată măsura limitării numărului de ore pe care le pot petrece elevii la școală se află la votul decisiv al senatorilor, informează evz.ro.

Acest proiect legislativ a mai fost adoptat de Parlament, dar șeful statului a cerut parlamentarilor reexaminarea acestuia.

În anul 2018, proiectul a primit votul decisiv al parlamentarilor, dar acum se află din nou la votul Senatului, cu propunere de adoptare, deoarece președintele țării a cerut reexaminarea documentului.

Joi, 12 septembrie, a fost primit și raportul de admitere din partea Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, legea va fi adoptată și de Senat.

După cum prevede documentul, începând cu anul școlar 2020-2021, numărul de ore petrecute săptămânal la școală de către elevii din învățământul primar va fi limitat la 20 de ore, iar numărul de ore pentru cei ce învață în ciclul gimnazial va fi limitat la 25 de ore pe săptămână. În același timp, liceenii vor petrece la școală cel mult 30 de ore pe săptămână.

Aceste limite se referă, potrivit propunerii legislative, la orele „alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate”.

În prezent, numărul maxim de ore pe care le pot petrece elevii din România este stabilit, în funcție de nivelul de învățământ, de o serie de planuri-cadru de învățământ.

De exemplu, planul-cadru pentru învățământul primar folosit în prezent stabilește că elevii din acest ciclu de învățământ pot petrece la școală cel mult 22 de ore pe săptămână.

Pe lângă reducerea timpului pe care îl vor petrece elevii la școală, propunerea legislativă mai stipulează și că în școli și „în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violență psihologică – bullying”.

Totodată, documentul stabilește că, pentru a putea identifica și interveni în astfel de cazuri, educatorii și profesorii vor trebui să participe la cursuri de perfecționare privind problemele legate de violența psihologică, potrivit ziarulunirea.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy