Proiectul WOLFLIFE promovează utilizarea responsabilă a câinilor la stâne

0

Articol disponibil în: Română

ACDB a lansat un raport privind impactul pe care câinii hoinari și cei de la stână îl au asupra speciilor de faună. Raportul face parte din proiectul WOLFLIFE, proiect ce are ca scop implementarea celor mai bune practici pentru conservarea în mediul natural a speciei lup (Canis lupus), dar si promovarea unei mai bune coexistente om-lup.

WOLFLIFE este derulat de Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, în parteneriat cu ACDB, Agenția pentru Protecția Mediului Harghita și Agenția pentru Protecția Mediului Covasna.

Informațiile colectate în cadrul proiectului WOLFLIFE arată că în pădurile României câinii hoinari și câinii de la stâne nesupravegheați au un impact semnificativ asupra speciilor de faună sălbatică. Acest impact se manifestă fie prin transmiterea de boli, fie prin uciderea diferitelor specii de faună sălbatică. Gestionarii de faună cinegetică reclamă frecvent atacuri ale câinilor nesupravegheați de la stâne, care se grupează în haite și ucid indivizi adulți sau juvenili din specii precum căprior, cerb, mistreț, iepure. În aceste condiții, câinii hoinari și cei de la stână devin competitori cu specii de faună precum lupul și râsul.

Pentru rezolvarea acestor probleme este nevoie ca, pe lângă întărirea cadrului legal privind numărul de câini, crescătorii de animale să renunțe la utilizarea exemplarelor de câini metis și să folosească, în schimb, câini ciobănești tradiționali, iar exemplarele utilizate pentru pază să fie hrănite corespunzător, vaccinate și dotate cu jujeu. În acest sens, pentru a încuraja folosirea câinilor eficienți pentru pază, în cadrul proiectului WOLFLIFE vor fi puși la dispoziție fermierilor câini din rasa Ciobănesc Carpatin.

De asemenea, pentru a preveni atacurile urșilor și lupilor asupra șeptelului, echipa proiectului WOLFLIFE a facilitat dotarea unor stâne cu sisteme complexe de protecție, precum garduri electrice pentru țarcuri. Aceste stâne pot fi vizitate de alți fermieri ce vor să vadă beneficiile unor sisteme moderne de protecție.

În cadrul proiectului se vor derula și acțiuni de conștientizare a oamenilor cu privire la utilizarea responsabilă a câinilor și campanii demonstrative pentru castrarea și tratarea câinilor hoinari sau a câinilor cu stăpân din mediul rural.

***

1. Raportul Wolflife privind impactul câinilor hoinari asupra faunei sălbatice poate fi accesat la următorul link:

http://www.wolflife.eu/resurse/raport-privind-cainii-hoinari-si-impactul-asupra-lupului/.

2. Pentru mai multe detalii despre proiectul Wolflife, puteți accesa www.wolflife.eu

Despre ACDB

ACDB este asociația care acționează pentru conservarea speciilor de fauna sălbatică și a habitatului lor. Din 2003 și până astăzi, ACDB a desfășurat proiecte pentru:

— Menținerea unor populații sănătoase de urs, lup, râs, vidra și pisică sălbatică în mediul sălbatic

— Educarea publicului cu privire la beneficiile prezenței carnivorelor mari în mediul sălbatic

— Prezervarea ariilor protejate cheie atât pentru specii, cât și pentru comunitățile locale

— Crearea unui turism sustenabil bazat pe valorile naturale și care să contribuie la conservarea naturii

— Salvarea și tratarea animalelor sălbatice rănite sau bolnave și reintroducerea lor în mediul natural

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy