PROTESTE: Dosarul Mineriadei, respins de Înalta Curte. Ion Iliescu scapă de judecata de fond

0

Articol disponibil în: Magyar Română

14 iunie 1990. Foto via Flickr

În urmă cu 2 ani, Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată.

Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu,Cazimir Ionescu, Matei Drella, Plăieş Cornel Burlec, Vasile Dobrinoiu, Petre Petre, Alexandru Ghinescu se numără printre cei 13 puși sub acuzare. Printre acuzați se afla și Emil „Cico” Dumitrescu, dar între timp acesta a decedat. Acuzațiile din dosar sunt de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice; Ministerul Afacerilor Interne; Serviciul Român de Informaţii; Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Guvernul României; Jandarmeria Română, prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Române; Ministerul Apărării Naţionale; Ministerul Economiei; Academia de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’; Liga Sindicatelor Miniere Libere din Valea Jiului; Inspectoratul General al Jandarmeriei Române; Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Române; Societatea Comercială Doosan IMGB SA au fost citate în proces ca părți responsabile civilmente.

Mineriada din iunie 1990 a fost cea de a treia acțiune de acest gen întreprinsă în România postdecembristă. A avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit violent împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor.

Magistrații de la Înalta Curte au respins în urmă cu scurt timp dosarul, arătând că rechizitoriul este nul, și l-au retrimis la Parchetul Militar. 

Măsura anulează toate punerile sub acuzare ce au fost emise și toate probele din dosar. Decizia poate fi atacată în termen de 5 zile.

Reprezentaţii Asociaţiei 21 Decembrie au protestat faţa Parchetului General după decizia ÎCCJ.

Sursa: ZPN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy