Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Provocarea continuă: n-au reușit să interzică accesul, dar au inventat program de vizită la cimitirul militar din Valea Uzului. Or fi bolnavi?

UDMR-iștii sunt mai rău decât scaieții uscați. Nici după ce Tribunalul Harghita, Secția contencios administrativ a pronunțat nulitatea hotărârii Consiliului Local Sânmartin, de a interzice accesul în incinta Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, liderii maghiari din UDMR nu încetează de a provoca partea română și sfidează fățiș autoritățile statului român.

La inițiativa Consiliului Județean Harghita a fost introdus un program de vizitare a cimitirului militar de la Valea Uzului.

N-am mai auzit de program de vizitare a unui cimitir și mai ales cu programări prealabile. Este mai mult decât evident că toată această străduință a liderilor politici maghiari de pune monopol pe Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, este menită a împiedica cu orice preț prezența românilor în cimitir joi, 6 iunie, la căpătâiul eroilor români.

”S-a stabilit un program de vizitare a cimitirului militar de la Valea Uzului, deoarece prefectul a atacat hotărârea consiliului local Sânmartin de închide cimitirul, astfel aceasta este nulă. Din inițiativa și cu sprijinul colegilor din cadrul Consiliului Județean Harghita s-a realizat un program de vizitare a cimitirului care nu poate fi atacat nici de prefectură, nici de alte instituții. Cimitirul care se găsește pe teritoriul localității Sânmartin, fapt recunoscut și de o hotărâre guvernamentală, ”La inițiativa Consiliului Județean Harghita a fost introdus un program de vizitare a cimitirului militar de la Valea Uzului.”

Primii vizitatori au fost membrii delegației județului Borsod-Abaúj-Zemplén din Ungaria, conduși de președintele Török Dezső, care în data de 2 iunie, dat fiind faptul că s-a turnat beton peste mormintele ostașilor Regimentului 10 de honvezi Miskolc, au vizitat cimitirul. Honvezii din acest regiment au suferit cele mai mari pierderi la Valea Uzului, în cimitirul militar își dorm somnul de veci înaintașii membrilor delegației. Au depus coroane la cimitirul militar Török Dezső, președintele adunării generale a județului Borsod-Abaúj-Zemplén, Negrutz Ágoston, reprezentantul ministerului agriculturii, Butta László, primarul localității Tarcal, dr. Liszkai Ferenc, primarul localității Tiszaladány și Fodor István, primarul localității Bodoc. Delegația a fost însoțită din partea consiliului județean de directorul general Szőcs-Mátyás István.”

A fost important ca în ciuda faptului că prefectura a atacat hotărârea Consiliului Local Sânmartin, să găsim o modalitate de a merge mai departe. Acesta a fost demersul care nu poate fi atacat de nicio instituție. În continuare considerăm că a fost un act de profanare a mormintelor, că lucrările de construcție au fost ilegale și că Guvernul României trebuie să remedieze aceasta ilegalitate. Este o datorie față de eroii înmormântați acolo. Nu ne vom opri aici, continuăm demersurile. În continuare îndemn la rațiune, calm și respectarea legii. Singurul nostru instrument este legea, în vreme ce pe partea cealaltă setul de ilegalități este inepuizabil, iar dacă România este un stat de drept, aceste lucruri nu au cum să se întâmple, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.”
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *