Raportul de activitate al SALVAMONT ROMÂNIA pentru luna ianuarie a anului 2019

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Din raportul de activitate al SALVAMONT ROMÂNIA pentru luna ianuarie a anului 2019, reiese că numărul de accidente fața de perioada similară a iernii trecute a crescut cu 28,02 % !

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea celor 39 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România , pentru luna ianuarie a anului 2019.

Întrucât această perioadă reprezintă vârful de sezon turistic de iarnă, fiind caracterizată printr-un număr foarte de turiști pe munte, a fost necesară asigurarea asistența de salvare montană la un nivel maxim , zilnic, un număr de 350 – 500 de salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, în punctele medicale și de intervenție din cca 90 de posturi și baze salvamont.

În această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 1.713 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical (+ 28,02 % față de luna ianuarie 2018 ), acțiuni în care au fost salvate 1.816 de persoane (+24,55% /ianuarie 2018 ). Dintre acestea, 864 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgență la unitățile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulanță (+49,7% ), iar o persoană serviciilor IML.

Dintre aceste acțiuni, un număr de 1.472 de intervenții au avut loc pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 98 de acțiuni iarna în zona montană în afara domeniilor schiabile, 135 de cazuri prezentate direct la punctele medicale și cabinetele bazelor Salvamont, restul de 8 cazuri fiind produse in afara zonei montane , cazuri la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină ca resursă de sprijin.

Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, intervenind și la peste 110 evenimente montane, ca resursă de sprijin, sau în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-și soluționa singure acțiunile pentru care erau responsabile.

Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 1.256 de apeluri prin care anunțau accidente montane, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în perioada de referință s-au 2.248 de apeluri prin solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 1.802 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone, restul de 446 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.

În cadrul celor 39 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care dețin personal pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, dintre care aproape 300 sunt salvatori montani angajați.

Cunoscând specificul și numărul mare de intervenții din sezonul de iarnă, în toate stațiunile din țară ce dețin domenii de practicare a sporturilor de iarnă, în bazele, posturile și refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua să asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât să se reușească intervenția cu operativitate în situația producerii de accidente.

Echipele salvamont, singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy