Risc ecologic major la iazurile de decantare de la Băile Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Cele două iazuri de decantare ale fostei exploatări miniere de caolin de la Băile Harghita au fost afectate de ploile abundente din ultimele luni, existând riscul să alunece şi să se producă o catastrofă de mediu, dacă nu se iau măsuri urgente de consolidare, conform autorităţilor locale, informează Agerpres. 

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, împreună cu o comisie de specialişti, a verificat marţi starea celor două iazuri şi a declarat că situaţia s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, când s-au făcut monitorizări şi când s-a cerut, fără rezultat, ministerului Economiei şi SC Conversmin SA, să ia măsuri de rezolvare a problemei.

„Situaţia s-a înrăutăţit foarte mult, în sensul că clasa de stabilitate a celor două iazuri este diferită faţă de ultima evaluare, există fisuri în halda de steril care oricând, datorită fenomenelor meteo extreme şi a ploilor abundente, poate aluneca şi poate crea un risc major de poluare pentru mediul înconjurător. Din acest motiv, vom solicita din nou celor două entităţi (n.r. – Ministerului Economiei şi SC Conversmin SA) să ia măsurile necesare şi voi propune constituirea unei comisii interministeriale formate din Ministerul Mediului, Ministerul Apelor, Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor, pentru a se găsi o soluţie în această problemă. Situaţia este extrem de periculoasă din punct de vedere al poluării mediului şi doar o intervenţie amplă poate face ca situaţia să fie remediată sau dusă, măcar la stadiul care era înainte ca pericolul să existe”, a declarat presei prefectul Jean-Adrian Andrei.

Comisarul Georgeta Melinte David, de la Garda de Mediu Harghita, a punctat faptul că „se constată modificări ale structurii iazului faţă de anul trecut” şi se impune realizarea unei expertize, pentru a se vedea care este stabilitatea iazului.

La rândul său, comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert, a catalogat situaţia ca fiind „foarte gravă” şi a avertizat că „există pericolul prăbuşirii unor trepte şi producerii unei iminente catastrofe ecologice”.

Reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor Harghita, ing. Darvas Janos, a explicat că din cauza precipitaţiilor abundente, a crescut foarte mult umiditatea materialului depus în iazurile de decantare „şi există pericol de alunecare, urmat de o catastrofă de mediu”.

Potrivit ing. Darvas Janos, cantitatea de steril din iazurile de decantare este de aproape 2 milioane de metri cubi, care dacă se pun în mişcare pot distruge zona.

„Este un steril cu un anumit grad de aciditate, el poate fi antrenat şi în cursurile de apă, modificându-i compoziţia şi producând acidifierea lor pe sectorul afectat, nemaizicând de suspensiile care sunt antrenate pe un anumit sector şi care se vor depune în albie”, a spus ing. Darvas Janos.

Conform sursei citate, situaţia de la Băile Harghita este una mai specială, întrucât exploatarea minieră s-a privatizat în 2010, moment în care firma cu capital integral privat a preluat şi obligaţiile de mediu, dar între timp a intrat în faliment şi nu dispune de fondurile necesare pentru lucrările de stabilizare a iazurilor.

„Asta este o problemă legislativă pentru că, fiind în faliment unitatea, neavând bani pentru aşa ceva, numai prin modificarea sau completarea legislaţiei ca să existe alocare de fonduri, deoarece fiind unitatea privatizată statul român nu mai asigură fonduri, obligaţia revenind unităţii”, a adăugat ing. Darvas Janos.

Comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert, consideră că lichidatorul judiciar preia responsabilităţile în aceste cazuri şi şi-a exprimat speranţa că măsurile impuse de specialiştii de mediu vor fi realizate în cel mai scurt timp.

Sursa: AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy