În România se înfiinţează o nouă universitate. Ce vor să înveţe românii din Harghita?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

imageResizeComuna Tulgheș, din nordul județul Harghita, locuită preponderent de români, este considerată una dintre cele mai frumoase din județ, iar localnicii de aici păstrează nealterată tradiția strămoșească și poartă cu mândrie straiele tradiționale.

Pentru ca ia, această comoară să nu dispară, Primăria Tulgheș, la inițiativa unei tinere inimoase din sat, Cristina Timariu, a inițiat un proiect prin care va lua ființă o „academie a iei”, la cursurile căreia sunt așteptați toți cei care doresc să învețe să coasă straie populare românești.

Cristina Timariu are 33 ani, este o mare iubitoare a portului tradițional și ideea înființării unei academii a iei tradiționale s-a născut în timp, în urma unor discuții cu fondatoarea comunității „La Blouse Roumaine”, Diana Tănăsescu, din dorința de a păstra și promova valorile populare.

Spune că au indignat-o recentele informații apărute în mediul online, potrivit cărora mari creatori de modă din lume s-au inspirat din modele tradiționale românești, fără să recunoască acest lucru și de aceea s-a gândit că un centru al iei și țesăturilor tradiționale ar fi binevenit, pentru păstrarea și promovarea portului popular românesc.

Ideea a fost îmbrățișată imediat de primăria din localitate, iar proiectul este pe cale să se realizeze.

06241253-1067190734„E un sat care are potențial cultural și etnografic și care trebuie exploatat. Și încă mai avem femei care cos, care țes într-o manieră extraordinară. Adică am văzut niște covoare superbe făcute de femeile din sat. Sunt lucruri extraordinare și începem să le adunăm. Începem să adunăm comoara și vrem să educăm populația și să le spunem: ‘Dacă aveți o ie, nu o mai puneți pe foc, pentru Dumnezeu! Păstrați-o, spălați-o, aranjați-o și arătați-o!’ Vom face expoziții, vom avea toată vara evenimente legate de ie, tocmai ca să conștientizăm oamenii cât sunt de importante, e patrimoniu, nu pot fi aruncate pe foc. Și dacă o ie e ruptă, găurită, trebuie păstrată măcar pentru model”, spune Cristina Timariu.

Ideea merge mai departe și, în viitor, tânăra dorește ca satul Tulgheș să fie declarat „sat al iei românești”, unde portul tradițional se păstrează cu sfințenie.

Ea spune că, la Tulgheș, „Ziua iei” se sărbătorește în fiecare duminică, pentru că oamenii încă mai merg la biserică îmbrăcați în port popular, iar ansamblul folcloric din sat este un „muzeu viu”, întrucât artiști poartă costume populare foarte vechi.

06241255-1067099390„Eu am spus într-o prezentare la Muzeul Satului că la Tulgheș ‘Ziua Iei’ este în fiecare duminică, pentru că duminica încă sunt femei care vin îmbrăcate în port popular la biserică. La noi, la orice sărbătoare — 1 Decembrie, Ziua Eroilor, Ziua Drapelului, Ziua satului — oamenii se îmbracă în port popular. Noi avem la Tulgheș un muzeu viu. Ansamblul Plaiuri Tulgheșene este considerat muzeu viu, pentru că toți membrii ansamblului folosesc costumele populare ale bunicilor și străbunicilor lor. S-a făcut o evidență a costumelor și se pare că cel mai tânăr are 60 ani, cel mai bătrân nu se știe cât are. Sunt atât de vechi și atât de autentice și sunt foarte îndrăgite, inclusiv de copii. Eu am o vorbă: ‘De portul popular nu ne poate dezbrăca nimeni’. Îl purtăm în suflet, îl ducem cu noi când plecăm din țară. Ia noastră duce cu ea o poveste, fiecare ie are inima ei, povara ei, lacrima și surâsul momentului. O ie este o stare, un cumul de stări, femeia își cosea pe ie clipa. Ia este înțelepciunea populară cu însemnele ei atât de profunde, nimic nu este desenat întâmplător, fiecare punct înseamnă ceva. Să iubim România cu sufletul, ne va iubi și ea pe noi”, conchide Cristina Timariu.

 

Agerpres

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy