Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Rusia, China și Mongolia se pregătesc de un posibil război mondial

300.000 de oameni, 36.000 de vehicule militare, 1.000 de avioane și 80 de nave ale Rusiei, plus „componenta aliată” China și Mongolia, încep de marți cele mai mari manevre militare din istorie, informează newsteam.ro

NATO apreciază că „Vostok-2018” demonstrează că Rusia se focalizează pe pregătirea în perspectiva unui conflict de mare amploare, iar acesta poate fi generat de Siria.

„Această desfășurare de forțe se înscrie într-o tendinţă pe care o vedem de la un timp: o Rusie mai sigură pe ea, care îşi majorează semnificativ bugetul Apărării şi prezenţa militară în lume”, a subliniat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

Participarea armatelor chineză şi mongolă la exerciţiile „Vostok-2018”, ce au loc între 11 şi 17 septembrie în Siberia Orientală şi în Extremul Orient rus, vrea să demonstreze potențiala dimensiune a unui viitor front.

Rusia, aflată în conflict cu Occidentul din cauza crizei ucrainene, a conflictului din Siria şi a amestecului în politica occidentală, și-a mobilizat întregul arsenal de război, de la rachete Iskander, capabile să transporte ogive nucleare, tancuri T-80 şi T-90, până la recentele avioane de luptă Su-34 şi Su-35.

Flota rusească va desfăşura mai multe fregate echipate cu rachete Kalibr, care au trecut proba focului în Siria.

China, prezentă în Marea Mediterana

Ceea ce a fost mai puțin mediatizat este prezența navelor chineze în Marea Mediterana, în sprijinul Rusiei implicată în conflictul sirian, unde susține regimul de la Damasc, din cauza căruia cinci milioane de sirieni sunt refugiați în afara țării, iar nouă milioane sunt dislocați în interior.

Nave de război, bombardiere și avioane ușoare de luptă din China au luat parte la exercițiile navale din Marea Mediterană care s-au încheiat la 8 septembrie. Este prima dată când Beijingul își asumă un rol militar în conflictul din Siria.

3.500 de soldați chinezi sunt acum în așteptare pentru a fi transferați, via Rusia, în Siria, unde se vor alătura campaniei ruso-iraniană de cucerire a provinciei Idlib pentru a o supune regimului de la Damasc.

Ca motiv de amestec în conflict, China susține că este îngrijorată de luptătorii uiguri din Xinjiang care luptă alături de islamiști.

SUA își întăresc forțele în Siria

Duminică și luni, parașutiști americani au fost transferați la baza Al-Tanf din estul Siriei, de la nodul de graniță Siria-Irak-Iordania.

CENTCOM a anunțat că aceștia vor participa la un exercițiu militar „live”, în condițiile în care Rusia a anunțat că va ataca forțele sprijinite de SUA din estul Siriei, acuzând Washingtonul că pregătește un atac chimic pe care să-l atribuie regimului de la Damasc, justificând astfel o intervenție militară.

În replică, oficialii americani au publicat un raport din care reiese că Bashar al-Assad a aprobat deja folosirea de clor gazos în Idlib, unde au fost duși atât populație civilă, cât și luptători din alte zone pe care Rusia și Iran le-au pus sub controlul regimului de la Damasc.

SUA, Marea Britanie, Franța, Turcia au atras atenția Rusiei că un asalt asupra Idlibului este de neacceptat, riscând să se producă o nouă catastrofă umanitară.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.