Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

S-a aprobat legea privind plata retroactivă pentru stagiu de cotizare în sistemul public de pensii

Luni, 24 octombrie, a fost publicată în Monitorul Oficial legea nr 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.

Conform legii, românii care nu sunt pensionari pot plăti, în următoarele șase luni, contribuția de asigurări sociale pentru intervalul de timp în care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.

Plata contribuției se poate face pentru perioada cuprinsă între data încheierii contractului de asigurare socială și ultimii 5 ani anteriori acestei date. Perioada pentru care se achită CAS se consideră stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

CAS datorat se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare lună/ dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății.

Prevederile acestei legi nu se aplică persoanelor care sunt deja pensionate.

pensii
Sursa: ZPN
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.