Sală de sport complet nouă pentru elevii școlii Bethlen Gábor din Odorheiu Secuiesc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Luni, 4 februarie, la Alba Iulia, primarul din Odorheiu Secuiesc  Árpád Gálfi si Simion Cretu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finantare, in cadrul Axei Prioritare 10.1 a Programului REGIO 2014-2020, pentru proiectul „REABILITAREA, DOTAREA SALII DE SPORT SI ETAJAREA, EXTINDEREA ANEXEI SALII DE SPORT LA SCOALA GIMNAZIALA “BETHLEN GÁBOR” DIN ODORHEIU SECUIESC”.

Investitiile vizeaza cresterea posibilitatii oferite elevilor de a-si desfasura orele de sport, ori gimnastica, intr-o sala echipata modern, adecvata, precum si sustinerea altor activitati sportive extra-scolare – cum sunt dansul, artele martiale sau jocurile de echipa, concomitent cu realizarea unei anexe modern a cladirii si amenajarea unei biblioteci, unde elevii vor putea invata in liniste, dupa scoala, avand resursele necesare. Valoarea totala a proiectului este de peste 2,5 milioane lei, din care fondurile nerambursabile reprezinta mai mult de 530 mii euro.

Pentru acest proiect, finantarea este acordata pentru investitii in educatie si  formare, inclusiv in formare profesionala, pentru dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare, in conformitate cu apelul de proiecte dedicat invatamantului obligatoriu. Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea gradului de participare a populatiei scolare din invatamantul obligatoriu la un sistem educational performant, care sa asigure resursele umane necesare unei dezvoltari socio-economice durabile.

Pe langa cresterea accesului, calitatii si atractivitatii educatiei, care contribuie astfel la cresterea ratei de participare la diferite niveluri de educatie, obiectivele specific ale acestui proiect includ asigurarea unei oferte educationale adecvate tuturor copiilor din mediul urban, accesibila si de calitate, precum si asigurarea de sanse si oportunitati egale pentru educatie. Trebuie mentionat faptul ca in urma cu mai putin de patru ani a fost semnat si contractul prin care a fost finantata, cu fonduri REGIO 2007-2013, si reabilitarea cladirii scolii, cu fonduri totale de peste doua milioane lei, in acest moment peste 530 de elevi si cadre didactice desfasurandu-si activitatea intr-un climat modern si propice pentru studiu.

”Sprijinirea activitatilor de invatare ale elevilor se poate face doar prin adaptarea resurselor la nevoile elevilor. Consolidarea rolului scolii ca principala institutie de educatie si invatamant se poate face doar prin racordarea la cerintele contemporane. In prezent, un numar de 503 elevi frecventeaza Scoala gimnaziala ”Bethlen Gábor”, la care se adauga personalul institutiei. Noi am mai investit fonduri europene in aceasta scoala si prin implementarea acestui proiect se urmareste sa creasca numarul elevilor care termina scoala generala, pentru a ne atinge obiectivul principal si anume reducerea riscului de abandon scolar. Suntem siguri ca o sala de sport moderna si frumos echipata sau o biblioteca plina de carti interesante ii vor atrage pe copii, influentandu-i in mod pozitiv”, a declarant domnul primar Árpád Gálfi, in momentul semnarii acestui proiect.

Proiectul „Reabilitarea, dotarea salii de sport si etajarea, extinderea anexei salii de sport la Scoala Gimnaziala „Bethlen Gábor” din Odorheiu Secuiesc” prevede lucrari de termoizolare a fatadelor, acoperisului si pardoselii salii de sport, inlocuirea tamplariilor existente din lemn si metal, iar la geamuri – atat in interior cat si la exterior – se vor monta panouri de protectie la lovire. Se vor schimba toate instalatiile existente – termice, sanitare si  electrice – iar finisajele interioare vor fi inlocuite cu finisaje noi si durabile, incluzand pardoseala sportiva in sala de sport; covor PVC in vestiare, biblioteca si spatiile anexa, gresie antiderapanta in atelier si dusuri,  placari cu faianta pana la tavane in grupurile sanitare, precum si aplicarea de zugraveli noi in toate spatiile, inclusiv inlocuirea usilor interioare cu produse noi, rezistente pentru trafic intens. Toate caile de acces spre scoala vor fi acoperite cu dale antiderapante, iar in jurul constructiilor vor fi realizate trotuare de garda cu rigole pentru scurgerea apelor. Bugetul cererii de finantare este de 2.517.923,09 lei, din care 2.403.329,88 lei reprezinta finantarea nerambursabila acordata de AMPOR (putin peste 530 mii euro), iar lucrarile se vor finaliza pana in 28 februarie 2021.

”Avem convingerea ca resursele financiare nerambursabile europene reprezinta o solutie foarte buna pentru imbunatatirea bazei materiale in educatie, la nivel local. In municipiul Odorheiu Secuiesc am mai derulat cu succes proiecte europene, in perioada 2007-2013, pe langa reabilitarea scolii ”Bethlen Gábor” fiind vorba si de modernizarea, cu mai mult de sapte milioane lei, a Grupului Scolar ”Kos Károly”. Vorbind de actuala perioada de finantare, 2014-2020, in anul 2017 am contractat lucrarile de reabilitare termica a unui bloc din acest oras, iar la sfarsitul anului trecut am semnat si contractul de finantare pentru amenajarea unei zone verzi si refunctionalizarea cladirii degradate al Observatorului Astronomic, in valoare totala de peste cinci milioane lei. In plus, nu peste mult timp vom sustine si activitatea de reabilitare a Cetatii din acest municipiu, pentru revitalizarea patrimoniului cultural local. Investitiile cu fonduri REGIO degreveaza bugetul local, asigurand si cresterea increderii cetatenilor in activitatea administratiei publice, dar si a interesului elevilor si parintilor fata de studiu. In ceea ce priveste educatia in Regiunea Centru, prin Axele Prioritare ale programului REGIO 2014-2020 vom gestiona investitii la mai multe obiective, fie la gradinite si scoli, fie la licee profesionale si universitati, inclusiv pentru reabilitarea energetica a mai multor cladiri, pentru cresterea calitatii invatamantului”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy