Șapte incendii şi 20 intervenţii SMURD – bilanțul din perioada Crăciunului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În data de 24.12.2016, la ora 1127, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la un autoturism în municipiul Toplița, strada Sportivilor. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 4 subofiţeri din cadrul Gărzii de intervenţie nr. 2 Topliţa, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea bordul mașinii, prezentând pericol de propagare la întreg autoturismul. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 1145. În urma incendiului au ars bordul autoturismului, parbrizul și tapițeria acestuia. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un conductor electric defect. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 10.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 3.000 lei.

În ziua de Crăciun, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au fost semnalate trei incendii, dintre care două la autoturisme și unul la un apartament. Astfel, la ora 0945, a fost anunţat un incendiu la un autoturism pe raza comunei Joseni, DJ 126. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 3 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea autoturismul în partea stângă spate, cu pericol de propagare la întreaga mașină. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Joseni, acesta fiind lichidat la ora 0958. În urma incendiului a ars partea stângă spate a autoturismului, în proporție de 10%. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de toba de eșapament, ca urmare a neprotejării termice corespunzătoare. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 5.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 1.000 lei.

La ora 1817, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o autoutilitară în municipiul Gheorgheni, strada Kossuth Lajos. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 3 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea autoutilitara, în totalitate, cu pericol de propagare la întregul garaj, unde fusese parcată și scoasă de către proprietar, în momentul în care a sesizat incendiul. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 1910. În urma incendiului au ars: autoutilitara, în proporţie de 90%, documentele personale și documentele mașinii, două motofierăstraie, două polizoare, o bormașină, un abric de mână, o trusă de chei, precum și două mașini de spălat, un frigider și 10 buc. geam termopan, aflate în garaj; s-a deteriorat ușa garajului. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un conductor/cablu electric defect. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 200.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 60.000 lei.

La ora 2020, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la un apartament situat la etajul VI, într-un bloc de locuințe, din municipiul Odorheiu-Secuiesc, strada 1 Decembrie 1918. La faţa locului s-au deplasat cinci echipaje (un ofițer și 17 subofiţeri) din cadrul Detaşamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, o ambulanță SMURD și o autospecială complexă de primă intervenție, ulterior deplasându-se la locul incendiului și prim-adjunctul inspectorului șef, col. Dudu Ovidiu, pentru coordonarea intervenției. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta în interiorul apartamentului, cu pericol de propagare la fațada blocului. S-a acționat, concomitent, pentru evacuarea unui număr de 40 de persoane (30 adulți și 10 copii), precum și pentru localizarea şi stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 2204. În urma incendiului au ars: interiorul camerei de zi și al bucătăriei, pe o suprafață de aproximativ 22 mp, obiecte de mobilier, electrocasnice, articole de îmbrăcăminte; s-au degradat pereții în dormitor, instalația electrică, interiorul și elementele de tâmplărie; s-a degradat zugrăveala de la nivelul tavanului și pereților interiori ai apartamentului situat la etajul inferior, din cauza infiltrării apei. Cauza probabilă a incendiului a fost flacăra produsă de lumânări, ca urmare a focului deschis în spații închise, ce a dus la aprinderea lemnului din apropiere. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 280.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 18.000 lei.

În data de 26.12.2016, la ora 0022, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit în comuna Corund, strada Principală. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 6 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardeau mocnit două grinzi din lemn, din podul casei, cu pericol de propagare la întregul imobil.

S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, precum și pentru protecția casei, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Corund (4 pompieri civili cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă), incendiul fiind lichidat la ora 0115. În urma incendiului au ars circa 2 mp din grinzile din podul casei de locuit; s-au degradat tencuiala și circa 2 mp din materialul de gips-carton cu care era căptușit peretele. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coșul de fum amplasat ori neprotejat termic față de materialele combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 40.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 300 lei.

La ora 1145, un alt apel la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita semnala izbucnirea unui incendiu la o anexă gospodărească (grajd cu șură), în comuna Sărmaș, sat Runc. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (6 subofiţeri) din cadrul Gărzii de intervenție nr. 2 Toplița, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul cuprinsese acoperișul grajdului, pe o suprafață de aproximativ 120 mp, precum și fânul depozitat în podul șurii, cu pericol de propagare la casa de locuit și atelierul de tâmplărie aflate în imediata apropiere. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Sărmaș (4 pompieri civili cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă), incendiul fiind lichidat la ora 1500. Alimentarea autospecialelor s-a realizat cu ajutorul motopompelor transportabile din dotare, din pârâul Sărmaș. În urma incendiului au ars: acoperișul grajdului, cu învelitoare din țiglă și plăci de azbociment, pe o suprafață de aproximativ 120 mp și circa 500 kg de fân; s-au degradat pereții grajdului, pe o suprafață de aproximativ 40 mp și circa 3000 kg de fân. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de țigară, ca urmare a fumatului în locuri nepermise, ce a dus la aprinderea fânului din apropiere. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 300.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 25.000 lei.

La ora 1838, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit în municipiul Odorheiu-Secuiesc. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea funinginea din interiorul coșului de fum. S-a acționat pentru stingerea incendiului, de pe acoperișul clădirii, cu ajutorul scării culisabile, acesta fiind lichidat la ora 1855. Din fericire, în acest caz, nu s-au înregistrat pagube materiale, arzând doar funinginea din interiorul coșului, cauza probabilă a incendiului fiind efectul termic produs de coșul de fum necurățat de funingine.

În perioada 24-26.12.2016, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 20 intervenţii de acordare a primului ajutor calificat şi de transport al pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – 5 intervenţii, din care una în municipiul reşedinţă de judeţ și câte una în comunele Sâncrăieni, Sântimbru, Cozmeni și Ciceu; S.M.U.R.D. Topliţa – 3 intervenţii, din care două în municipiu și una în comuna Subcetate; S.M.U.R.D. Corbu – o intervenţie în comuna Tulgheş; S.M.U.R.D. Gheorgheni – 4 intervenţii, din care două în municipiu, una în comuna Ciumani şi una în comuna Voșlăbeni, iar S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc – 7 intervenţii, din care 5 în municipiul Odorheiu-Secuiesc și două în zona vârfului Calonda, DN 13A. Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 18 persoane adulte şi un copil. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a trei accidente rutiere, 11 intervenţii au fost pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme, dintre care trei produse pe pârtiile de schi, două intervenţii în cazul unor afecţiuni medicale, o intervenţie în cazul unui stop cardio-respirator resuscitat, două intervenţii în cazul unor intoxicaţii asistate de echipajele SMURD și o deplasare la un incendiu produs la un apartament în municipiul Odorheiu-Secuiesc.

De asemenea, în perioada 24-26.12.2016, au avut loc activități de verificare și de recunoaștere în 16 localități rurale, și anume: Leliceni, Sărmaș, Corbu, Căpâlnița, Brădești, Remetea, Sâncrăieni, Gălăuțaș, Feliceni, Mugeni, Izvoru-Mureșului, Sânmartin, Ocland, Mărtiniș, Bilbor și Ditrău, pe timpul cărora au fost diseminate către populație pliante cu măsuri de prevenire a incendiilor la gospodăriile cetățenești.

COMPARTIMENTUL INFORMARE  ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy