Șase zile libere pentru bugetari – punte între 1 Mai și Paște

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Bugetarii vor beneficia de o minivacanță de o minivacanță de șase zile la începutul lunii mai, când va fi și ziua liberă de 1 Mai, dar și Paștele Ortodox (în 5-6 mai). Deoarece Paștele va fi în aceeași săptămână cu 1 Mai, zi liberă prin lege, Guvernul a hotărât ca bugetarii să fie liberi și în 2 mai, astfel încât să se facă punte cu Paștele, în 5 mai.

Potrivit articolului 1 din H.G. nr. 1307/2023, pentru personalul din sistemul bugetar, ziua de 2 mai 2024 se stabileşte drept zi liberă.

Pentru recuperarea zilei de muncă stabilite ca zi liberă, instituţiile și autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până la data de 31 mai 2024, potrivit planificărilor stabilite prin acte normative emise la nivelul fiecărei autorități și instituții publice.

Pentru munca prestată în condițiile enunțate anterior nu se acordă timp liber corespunzător.

Coroborând prevederile menționate anterior cu cele ale Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, rezultă că numărul de zile lucrătoare din luna mai 2024 nu se va modifica ca urmare a aplicării H.G. nr.1307/2023, astfel că luna mai 2024 va avea un număr de 20 de zile lucrătoare.

Numărul total de zile lucrate din lună nu poate fi mai mare decât numărul de zile lucrătoare din lună stabilit conform Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Următoarele  libere legale pe care le mai au românii în 2024 sunt:

  • 1 iunie – Ziua Copilului, sâmbătă,
  • 23 iunie – Rusalii, duminică,
  • 24 iunie – a doua zi de Rusalii, luni,
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului, joi,
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei, sâmbătă,
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României, duminică,
  • 25 decembrie – prima zi liberă de Crăciun, miercuri,
  • 26 decembrie – a doua zi de Crăciun, joi.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy