Scandalul cu cimitirul de la Valea Uzului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Exact cum spuneam cititorilor noștri într-un articol anterior, singura resursă electorală care a rămas la îndemâna UDMR în aceste vremuri în care maghiarii s-au cam lămurit cum stă treaba cu cei care conduc formațiunea, este scandalul.

Acesta – scandalul –  este menit să-i mențină pe cei de la UDMR în atenția propriului electorat și să distragă oamenii de la probleme mai importante traiului. Mai ales că, ”băieții” de la UDMR, au nevoie de scandal ca de aer, după ce au votat alături de coaliția de la putere pentru modificarea legilor penale în favoarea infractorilor. Bineînțeles că acest lucru bătător la ochi este sancționat de maghiari, care nu mai văd în UDMR decât un alt partid preocupat să se salveze din mâna DNA și a justiției.

Sursa foto: Borboly Csaba

Așadar, a venit ca o mănușă scandalul cu cimitirul de la Valea Uzului. Situația a reactivat niște povești mai vechi, legate de limita județului Harghita cu Bacău, unde ar exista niște probleme legale, din perspectiva președintelui Consiliului Județean Harghita. De precizat că județul Harghita mai are, de asemenea, o probleme de limită și cu județul Neamț!? – dar nu are nicio problemă de acest gen cu Covasna sau Mureș. Din motive lesne de înțeles…

Scandalul cu cimitirul militar de la Valea Uzului era necesar pentru UDMR. Asta le dă posibilitatea de a fi din nou în atenția alegătorului maghiar. Dar să te lupți pe morți este cam macabru. Miza este clar electorală, mai ales în acest moment când UDMR a fost părăsit de proprii alegători mai mult ca niciodată.
Însă, din nou, șefii UDMR fac o mare greșeală. Subestimează capacitatea de gândire a maghiarilor, care, o repetăm din nou, s-au deșteptat și nu mai cad în capcane ieftine precum aceasta.

Cu siguranță acolo e o chestiune care trebuie discutată, legal și soluționată tot legal. Dar să vii să arunci ciocanul și din start să te opui și să spui că militarii români morți nu au ce cauta într-un cimitir militar din România, dovedește fie rea intenție, fie lipsa de rațiune.

Rea-credință, fiindcă știi că astfel poți genera un scandal public care va reactiva partea româna sensibilă la acest gen de provocări, lucru pe care îl poți cuantifica politic, arătând propriului electorat ce răi sunt românii și de ce e necesar ca maghiarii să voteze UDMR. Deși, s-a văzut în ultimii 30 de ani cum le sunt reprezentate interesele de către liderii lor.

Cea de-a doua variantă, lipsa de rațiune, nu o mai comentăm. Vorbește de la sine.
În aceeași idee vine tare din spate inițiativa năucitoare a lui Mezei Janos, fostul primar din Gheorgheni, judecat pentru fapte de corupție, președintele Partidului Civic Maghiar, partenerul UDMR, care cerea mai zilele trecute ca elevii maghiari să nu mai dea bacalaureatul pentru disciplina limba româna. O ideea exact pe inversul realității, maghiarii fiind acum foarte preocupați ca junii lor să învețe cât mai bine limba româna pentru a putea să-și facă un rost în țara aceasta, mai ales că județul Harghita nu oferă aproape nimic pentru viitorul lor.

Un lucru e cert. Vom mai vedea astfel de provocări care sunt aprinse intenționat ca să mai vâneze niște voturi toți cei duc lipsa de ele și se tem că nu vor mai prinde locuri plătite gras în Parlamentul European sau în Parlamentul României.

Cum reacționăm la ele depinde de noi. Să înțelegem că sunt de fapt niște provocări mărunte care vor să mai ofere șansa unor politicieni de a mai rămâne în niște scaune de decizie din care nu au făcut nimic pentru cei care i-au ales. Și tocmai pentru că de atâția ani de când stau în acele scaune au început să considere că li se cuvin pe viață, merită aduși cu picioarele pe pământ cât mai curând, căci iată,  sunt în stare să se bată și cu morții pentru scaune călduțe.

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy