Scandalul cu românii a rămas singura resursă electorală

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Ieri a avut loc la Odorheiu Secuiesc o festivitate publică, în centrul localității, pe care am anunțat-o, de-altfel, și noi în ziar. O festivitate prin care se dorea anunțarea înfrățirii localității cu un sector din Budapesta. Nimic rău în asta. Ba dimpotrivă. Ce e ciudat în toată povestea asta e faptul că la manifestație au fost dezvelite niște tăblițe în piața centrală, similare altora instalate acolo în anul 1941, pe vremea regimului fascist al lui Horthy Miklos, ca o dovadă a apartenenței zonei la Ungaria, după cedarea Ardealului de Nord către statul vecin, în urma Dictatului de la Viena.

Să dezvelești acele plăcuțe în centrul orașului, ca o aducere aminte a vremurilor de atunci, caracterizate de guvernarea fascistă nu înseamnă altceva decât asocierea la ideile și principiile acelor vremuri, preamărirea lor. A le aduce azi în actualitate nu înseamnă altceva decât că se dorește, în continuare, scandal între români și maghiari. Păi, la ce altceva să te aștepți când preamărești simboluri ale unei epoci repudiate? Doar la scandal.

Iată că liderii maghiari nu vor să învețe nimic, nu vor să țină cont de nimic. Pentru ei, scandalul cu românii a rămas singura resursă electorală. Iar primarul din Odorheiu Secuiesc, recent expulzat din funcțiile din Partidul Civic Maghiar, pe motiv că a avut curaj să reclame la DNA fapte ilegale, a făcut un pas înapoi sub presiunea politică și s-a alăturat celor care cred că scandalul poate să-l ajute, electoral vorbind. Face un calcul greșit crezând asta, pentru că maghiarii s-au trezit și gândesc singuri. Doar politicienii cred altceva. O să repetăm aceasta idee ori de câte ori va fi nevoie. Nu mai desconsiderați maghiarii și capacitatea lor de a gândi liber. Ei nu au nevoie să fie reînviat Horthy Miklos. Ei au nevoie de altceva. Ei au nevoie de viitor, nu de trecut. Poate, voi politicienii, veți înțelege cândva asta!

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy