Scandalul Microsoft, scoate la lumină corupția generalizată din Ungaria

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Potrivit ediţiei din Bruxelles a publicaţiei on-line Politico (aflată în proprietate americană) în Ungaria au început cercetările împotriva gigantului informatic iar dimensiunile afacerii de corupţie de acolo le depăşesc pe cele din România. Prestigioasa publicaţie scrie că în afacerea Microsoft din Ungaria sunt implicate persoane din familia premierului Orbán Viktor, relatează RADOR, citat de capital.ro.

După România, a venit rândul Ungariei în dosarul Microsoft. Auditorii Microsoft declară că dosarul din Ungaria conţine de departe cele mai grave fapte şi care ridică cele mai mari riscuri. Problemele au ieșit la iveală anul trecut în decembrie, când au fost efectuate niște controale la filiala din Ungaria a companiei americane.

În presa maghiară, recent au fost publicate noi detalii care au scos la lumină implicarea autorităților americane în controlul de la Microsoft, ca de exemplu Ministerul Justiţiei, FBI şi Comisia de Schimb şi de Valori Mobiliare, asta pentru că în afacerea extrem de bănoasă sunt vizate și şi instituţii ale statului maghiar, cum ar fi Oficiul Naţional de Impozite şi Taxe Vamale (NAV) (corespondentul ANAF-ului din România) şi Comandamentul Naţional al Poliţiei (ORFK) (corespondentul Inspectoratului General al Poliţiei).

Interesant e că nume sonore din înalta clasă politică a Ungariei sunt vehiculate în acest caz. Potrivit unor surse citate de Népszava, Tiborcz István (ginerele lui Orbán Viktor) şi fratele lui Tiborcz Péter au influențat licitațiile la achizițiile de licenţe de software Microsoftdupă alegerile parlamentare din anul 2014.

Beneficiarii guvernamentali investigaţi au cumpărat licenţe Microsoft la preţuri iraţionale, câteodată plătind pentru firmele intermediare de 200 de ori mai mult decât preţul la care au fost achiziţionate aceste software-e de la Microsoft. Din acest profit extra a ajuns şi în apropierea primului ministru – scrie Népszava. Tiborcz István în 2015 a apărut ca proprietar al firmei HCS Experts şi în acel an HCS trimiţând facturi regulate distribuitorilor produselor Microsoft şi-a dublat profitul, obţinând aproape un miliard de forinți (3 milioane 100.000 de euro), astfel că Tiborcz în 2016 a obținut din firmă dividende în cuantum de 389 milioane de forinţi (1.208.500 euro). Cumpărătorii guvernamentali nu numai că au achiziţionat în mod nejustificabil de scump produsele Microsoft, dar de multe ori au cumpărat software-e inutile. Sunt beneficiari care şi-au achiziţionat programe informatice pe care niciodată nu le-au folosit, deşi de la cumpărarea lor au trecut deja mai mult de doi ani. Nu se ştie ce a făcut firma HCS pentru a obţine acest profit şi cu ce titlu a emis facturile către distribuitori, dar cert este că personalul firmei HCS a fost minim, practic acolo au lucrat doar secretare.

Microsoft – ca să evite amenda uriaşă de care este pasibilă – colaborează cu instituţiile care investighează cazul. Astfel cercetările din Ungaria vor continua.

Și în România au fost cercetați 9 miniștri în  scandalul privind achiziţionarea de licenţe software-e Microsoft la un preţ supraevaluat pentru Guvernul României şi instituţiile subordonate.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy