Securitatea la incendiu, în atenția autorităților

0

Articol disponibil în: Magyar Română

22519826_916012738552679_1947645108332925887_o

Miercuri, 18 octombrie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita a organizat și desfășurat, în Sala Mare de ședințe a Consiliului Județean din municipiul Miercurea-Ciuc, o întâlnire pentru a clarifica activitatea şi contextul în care sunt solicitate avizele şi autorizaţiile de securitate la incendiu, la care au participat prefectul județului Harghita, domnul Andrei Jean-Adrian și 120 de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, proiectanţi, reprezentanţi ai societăţilor comerciale care deţin construcţii şi funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. În cadrul acestei activităţi s-au prezentat cele mai importante aspecte privind obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, ţinând cont şi de faptul că termenul legal de prorogare a expirat la data de 30.09.2017.
Temele abordate de către prim-adjunctul inspectorului șef al ISU Harghita – col. Dudu Ovidiu, șeful Inspecției de Prevenire – lt. col. Monoranu Radu și adjunctul acestuia – mr. László Barna au vizat prezentarea cadrului legislativ european prin care se stabilesc cerințele fundamentale aplicabile construcțiilor, cu accent pe cerința de „securitate la incendiu”; legislația națională privind calitatea în construcții și autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu accentuarea faptului că avizul de securitate la incendiu este parte integrantă a documentației care stă la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu; categoriile de construcții și amenajări pentru care trebuie obținut avizul și autorizația de securitate la incendiu; prezentarea modului de obţinere a avizului de securitate la incendiu, pentru emiterea acestui act sunt solicitate doar piese scrise şi desenate care stau şi la baza emiterii autorizaţiei de construire; obligația de obținere a autorizației de securitate la incendiu și sancțiunea contravențională care se aplică pentru funcționarea fără acest act administrativ; obligațiile proiectanților, verificatorilor de proiecte și ale beneficiarilor/investitorilor, statuate atât în legislația specifică apărării împotriva incendiilor, cât și în legislația specifică domeniului construcții; sublinierea faptului că întocmirea documentaţiei tehnice nu este apanajul beneficiarului/investitorului, ci a proiectanţilor care au această calitate conform legii (arhitecţi, ingineri constructori sau de instalaţii), precum și alte prevederi legale din acest domeniu. De asemenea, specialiştii ISU Harghita au răspuns întrebărilor formulate de către cei prezenţi şi au lansat invitaţia de intrare în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
Întâlnirea a avut drept scop sprijinirea demersurilor instituțiilor și operatorilor economici pentru intrarea în legalitate din punct de vedere al securității la incendiu prin obținerea avizelor/autorizațiilor de securitate la incendiu, instituția noastră reafirmând disponibilitatea pentru soluționarea situațiilor obiectivelor care funcționează fără aceste acte administrative. Totodată, menționăm că obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine, potrivit legii, beneficiarilor/investitorilor construcțiilor iar pentru obținerea acestui act administrativ, instituția noastră nu percepe taxe.
În continuare, unitatea noastră își manifestă deschiderea pentru sprijinirea persoanelor cu atribuții pe această linie pentru obținerea acestui act administrativ – autorizația de securitate la incendiu.

Sursa: ISU Harghita

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy