Premieră în localitatea Bălan. Președintele CJ a promis bani pentru investiții în oraș

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ședința ordinară de consiliul județean a fost organizată în premieră la Bălan. Demersul a fost salutat atât de reprezentanții orașului, cât și cei ai consiliului județean. În debutul ședinței care a avut loc luni, 27 noiembrie, cei prezenți au fost salutați de către primarul localității Iojiban Gheorghe, respectiv părintele ortodox, Cristian Cristinoi. 

balanPărintele Cristian Cristinoi a vorbit despre buna colaborare dintre consiliul județean și cultul ortodox, parteneriat care are și un caracter cultural și social. Primarul localității, Iojiban Gheorghe a prezentat proiectele aflate în derulare și și-a exprimat speranța la reluarea strânsei colaborări cu consiliul județean.

Consiliul județean a hotărât acordarea sumei de 50 mii de lei pentru funcționarea Centrul de zi Bălan. De asemenea, s-a votat hotărârea care vizează trecerea în domeniul public local al comunei Lupeni, din cel județean, a sistemului de alimentare cu apă a localităților Lupeni și Morăreni. S-a aprobat și documentația de avizare a lucrărilor de reabilitare a sistemului rutier pe DJ 134C.

În ceea ce privește îmbunătățirea situației orașului Bălan, Borboly Csaba a afirmat că un rol foarte important îl au lucrările de reabilitare a drumului, a căror efect va fi unul pozitiv și din punct de vedere turistic. Sunt sprijinite și programele culturale, se dorește realizarea la Bălan a unui sistem care să permită aprofundarea limbii române de către copii de etnie maghiară. În acest demers localitatea Bălan, dorește să fie de asemenea partener.

„Este foarte important faptul că această ședință s-a ținut la Bălan, localitate în care până acum consiliul județean nu și-a desfășurat lucrările lunare specifice. Este o localitate destul de izolată, însă din anul 2016 legăturile s-au reînnodat, Bălanul face eforturi de a fi localitate activă în rândul localităților din Ciucul de Sus, a vieții județului. Un curs intensiv de învățare a limbii române este un demers care ar contribui în acest sens, însă cu siguranță mai există proiecte prin care putem ajuta la dezvoltarea fostului oraș minier”, a spus Borboly Csaba.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy