Sfântul Apostol Andrei, „cel Întâi Chemat” – ocrotitorul României

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Astăzi, 30 noiembrie, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei,  numit „cel Întâi Chemat” întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Sfântul Andrei a adus creștinismul pe meleagurile românești, fiind considerat ocrotitorul spiritual al românilor.

Pentru noi, românii, este o sărbătoare cu o importanţă majoră, datorită faptului că Sfântul Andrei este considerat primul încreştinător al strămoşilor noştri, având în vedere faptul că acesta a răspândit cuvântul evanghelic în Scytia Minor, adică pe teritoriul Dobrogei de astăzi.

Sfântul Andrei a fost frate cu Petru şi erau originari din Betsaida, o localitate din Iudeea, situată pe malul Lacului Ghenizaret. Provenea dintr-o familie de pescari. Sfântul Andrei a devenit mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Iisus. Chiar după acest eveniment petrecut pe malul râului Iordan, Sfântul Andrei l-a urmat pe Iisus Hristos, devenindu-i primul discipol, motiv pentru care a primit şi titulatura de „cel întâi chemat”.

După Învierea şi Înălţarea lui Iisus, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit învăţătura lui Hristos în Scytia, Tracia şi peninsula Balcanică (Turcia de azi). Apoi a călătorit în Grecia, unde a consolitat comunităţile creştine întemeiate de Sfântul Apostol Pavel. A murit martir, răstignit pe o cruce în formă de „X”, în localitatea Patras, din Grecia.

Crucea Sfântului Andrei este utilizată în circulaţia rutieră, avertizând trecerea la nivel cu calea ferată

Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roşie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească naţională.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy