Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Sfântul Nicolae – adevăratul Moș Crăciun

Spunem despre ceva că există, doar dacă este văzut. Moșul Nicolae, spre deosebire de Moș Crăciun, nu se arată niciodată. Poate de aceea credem mai mult în Moș Crăciun. Însă, Moș Crăciun îmbrăcat în veșmânt roșu, având barbă și calătorind cu ajutorul renilor, a fost inventat la începutul secolului XX. Numele de Santa Claus (Moș Crăciun) provine din termenul olandez Sinterkloos – Sfântul Nicolae.

Adevăratul Moș Crăciun, cel din tradiția Bisericii, este Sfântul Nicolae. El nu este un personaj mitologic. A fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, în Asia Mică și a păstorit într-o vreme când învățăturile greșite despre persoana lui Hristos, erau primite de diverse persoane ca fiind adevărate. A participat în calitate de episcop la primul sinod ecumenic ținut la Niceea în anul 325, unde a fost condamnata erezia lui Arie, care susținea ca Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Atât de puternic a argumentat Sfântul Nicolae și atât de încăpățânat a fost Arie, încât, îngrijorat de ruptura care se putea face în Biserică, viitorul sfânt i-a dat ereticului o palma în cadrul sinodului. De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în ziua de 5 decembrie, celor neascultători sa li se dea un bat în semn de avertisment.

Dar nu prin aceasta fapta a ajuns Sfântul Nicolae întruchiparea dărniciei lui Dumnezeu. Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae a aflat într-o zi, că un tată din cetatea Mira, de durere că este lipsit de ajutor în a-și mărita fiicele, dorea să le ia zilele și apoi să-și pună capăt acestei vieți. Mișcat de durerea tatălui și îngrijorat de soarta fetelor, Sfântul Nicolae a poruncit slugilor sale sa ia câteva pungi cu galbeni și să le strecoare în casa acelei familii. De atunci și până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi și în special copiii primesc daruri de la Sfântul Nicolae.

Dacă nu primim daruri, afirmăm că Sfântul Nicolae nu există sau ca nu a reușit să treacă pe la noi. Trebuie să învățăm că sunt și altfel de daruri care aduc o bucurie mai mare decât cadourile din încălțări. Dăruiește și astăzi Sfântul. Dar își pune darurile numai acolo unde omul îi face loc: în încălțări sau în inima.

crestinortodox.ro

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *