Două sisteme complexe de preparare, respectiv administrare a citostaticelor, implementate în premieră naţională la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

Două sisteme complexe de preparare, respectiv administrare a citostaticelor, au fost implementate în premieră națională la secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc.

sursa foto: Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc.

Aparatura a fost achiziționată cu finanțarea Ministerului Sănătății și a Consiliului Județean Harghita.

Dr. Konrád Judit, managerul spitalului,  a precizat că aceste  sisteme automate și semiautomate dozează citostaticele în condiții de siguranță maximă, în condiții de igienă și exact în cantitățile de care pacienții au nevoie.

Dispozitivul semiautomat pentru prepararea citostaticelor valorează 1,44 milioane lei, iar sistemul automat de dozare a citostaticelor valorează 793 mii lei. 90 % din aceste sume a fost asigurată de către Ministerul Sănătății, iar 10% provine din bugetul Consiliului Județean Harghita.

”Țin să mulțumesc și de această dată parlamentarilor UDMR care au susținut planurile noastre la stabilirea bugetului Ministerului Sănătății” – a spus dr. Konrád Judit. A subliniat, folosirea acestor două sisteme împreună la o secție de oncologie reprezintă o premieră națională.

Conform dr. Csató Szilárd, medic specialist oncolog, aceste aparate ajută munca personalului de pe secția oncologie, dar sunt și mai importante pentru pacienți, crescând foarte mult punctualitatea administrării tratamentului. Aceste sisteme prepară și etichetează medicamentele, iar sistemul de dozare dozează exact, prin infuzomate citostaticele, oprind instant dozarea dacă sesizează ceva probleme. Prin acest sistem și pacientul poate doza – în limitele terapeutice stabilite de medicul curant – analgezicele.

Datele tratamentului sunt stocate într-un sistem informatic, și pot fi verificate și ulterior. Pentru acest scop a fost achiziționat din donații un server în valoare de 20 mii lei. Prin implementarea acestor sisteme tratamentul oferit corespunde în totalitate standardelor europene, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ”, a mai adăugat medicul oncolog.

Ne-am propus să facem un salt de nivel în cazul spitalului din Miercurea Ciuc și am arondat acestui obiectiv toate resursele politice și administrative. Se vede importanța susținerii, prin realizarea acestor noi investiții putem să oferim tratament mai performant, mai exact pacienților care sunt tratați aici, la oncologie. Sperăm că vom putea continua dezvoltarea spitalului județean, și în privința secției oncologie deja vedem un nou obiectiv de atins” – a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Totodată,  dr. Holló Gergely, medicul șef al secției de Oncologie, a precizat că aparatele noi reprezintă pentru pacienți un tratament mai rapid, timp de așteptare mai redus și mai multă precizie.

Materialul video realizat despre eveniment poate fi vizionat aici:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy