Starea vremii în România a luat-o razna. De la îngheț în iulie, la peste 44 de grade în august

0

Articol disponibil în: Magyar Română

313481_11-752x440Niciun alt anotimp nu-i ca vara când este vorba de extreme ale vremii. Canicula domină și a adus maxime de peste 44 de grade, în cele mai calde nopți temperatura rămânând la peste 28 e grade. În unele zile poate sa plouă cât pentru două luni și maximele nu trec de 12-15 grade, în timp ce la munte poate să ningă și să se depună strat de zapadă ca-n plină iarna. Iunie este cea mai ploioasa luna din an, iulie este cea mai calda, iar august a adus cele mai multe recorduri de temperatură.

Mai jos puteți citi despre multimea de extreme cu care ne putem întalni în verile ieșite din comun, fie că este vorba de vânt, ninsoare, ploi, caldură sau frig.

Când canicula lovește, nu se joacă, nu glumește!

Pe 29 iunie temperaturile au ajuns la 40 de grade la Calafat, Bechet și Caracal, la doar doua grade de maximă absolută a lunii, înregistrată la Oravița, în 1938 (42 de grade). Pe 1 iulie au fost 42 de grade la Giurgiu și Zimnicea și chiar și la Întorsura Buzăului au fost 34 de grade, iar la Predeal 31.

Vara aduce tot mai des astfel de maxime, dar nu sunt singurele extreme termice pe care cel mai cald anotimp ni le pune în față.

Trei luni de foc

Iunie – Este cea mai ploiasă luna din an, în multe orașe fiind peste 10 zile cu ploaie, iar la munte chiar și peste 25 de zile în anii extra-umezi. Temperaturile medii trec de 20 de grade, iar maximele absolute depășesc 40 de grade. Minimele absolute au scăzut sub 0 grade în cele mai reci orașe ale țării.
Iulie – Este cea mai caldă luna din an, temperaturile medii depașind în sud chiar și 27 de grade în anii extrem de secetoși. Ploile sunt mai puține față de iulie, dar recordurile nu lipsesc. În cele mai reci nopți temperaturile pot coborî sub un grad Celsius în “polurile frigului”, în mod exceptional fiind și îngheț.
August – Chiar dacă în medie temperaturile sunt mai mici decât în iulie, recordul absolut de temperatură în tară este din august, 44,5 grade la Ion Sion (jud. Brailă). În ultimii 20 de ani august a adus temperaturi de peste 40 de grade în multe locuri din țară, dar după 25 august pot veni zile ce aduc a octombrie, dar și temperaturi negative în nopțile uimitor de reci.

Caldura de nesuportat

Cea mai ridicata temperatura masurata vreodata in Romania ramane +44,5 grade pe 10 august 1951 la Ion Sion (comuna Ramnicelu din judetul Braila). Statia care era instalata in curtea CAP-ului a fost dezafectata de mult timp. Tot atunci s-au inegistrat 44 de grade la Amara si Valea Argovei. In august maxima a depasit 41 de grade la Bucuresti, 37 de grade la Brasov si 30 de grade la Ceahlau-Toaca (1.898 m).

Valuri de caldura mai recente au fost in 2007, cand pe 24 iulie recordul absolut era cat pe ce sa cada, fiindca s-au inregistrat 44,3 grade la Calafat, 44,2 la Bechet si 44 la Bailesti.

Alte temperaturi din acea zi spun multe despre cat de cald a fost: Moldova Noua 44 Zimnicea 43,4  Craiova 42,6, Alexandria 42,7 Bucuresti 41,6, Brasov 37,2, Intorsura Buzaului 35,8 Miercurea Ciuc 35,6.

Temperaturi record s-au inregistrat si in iulie 2000 cand la Giurgiu au fost 43,5 grade, la Calafat 43,2, la Iasi 40,1, la Timisoara 41, iar la Satu Mare, 39.

Temperaturi foarte ridicate au fost si in august 2012: 41 de grade la Botosani, Iasi, Calarasi si Timisoara. La Constanta noptile au fost neobisnuit de calde in aceea luna, minima fiind de 20 de grade.

Maximele absolute sunt impresionante si pentru zonele montane: 33 de grade la Predeal si 30 la Sinaia, cota 1500.

Cele mai reci nopti de vara aduc temperaturi de ianuarie

Uneori, cand mase de aer rece din nord ajung la noi, temperaturile scad extrem de mult. Exemplele nu sunt putine. Minima lunii iunie este de -2,7 grade la Intorsura Buzaului (in 1950), iar in iulie 1989 se inregistrau -1,3 grade la Poiana Stampei, o comuna in depresiunea Dornelor, intr-o zona cu paduri de pin si mesteacan, la peste 900 metri altitudine.

La Miercurea Ciuc au fost nopti de iulie cu minima in jurul a 0 grade, un exemplu fiind in 1996, dar si in alte orase au fost foarte rar nopti extrem de reci in iulie. Temperaturile au coborat la 3 grade in Brasov, la 4 grade in Deva si Sibiu si la 5 grade in Tg Jiu. La Bucuresti au fost 8 grade, iar la Calafat 9 grade.

Si in ultimele zile de august noptile pot fi extrem de reci: de exemplu in 1996 au fost -1,8 grade la Miercurea Ciuc, dar maxima acelei zile a fost de 20 de grade. La Sibiu minima absoluta in august a fost de un grad, la Satu Mare au fost 3,5 grade, iar la Bucuresti, 5 grade,

Nopti caniculare si zile neobisnuit de reci

Uneori in cele mai calde perioade vremea nu se mai prea raceste nici macar noaptea, astfel ca in Dobrogea, Banat sau Campia Romana minimele ajung sa nu mai scada nici sub 25 de grade. De exemplu intr-o noapte de august din 1992 au fost 28,6 grade la Oravita. In asfel de nopti nici macar in localitatile care constituie polul frigului, Miercurea Ciuc, Intorsura Buzaului sau Joseni temperatura nu scade sub 17-18 grade.

Si la cea mai inalta statie meteo din tara, la varful Omu, intr-o noapte extrema din august 2007 temperatura nu a scazut sub 12,5 grade.
Pe de alta parte, in zile ploioase de iunie temperaturile pot sa nu depaseasca 10 grade in Harghita si Covasna si 15-16 grade in Bucuresti.

Sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy