Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Steagul „secuiesc” al municipiului Sfântu Gheorghe, anulat de Înalta Curte de Casație și Justiție

 

Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial al oraşului Sfântu Gheorghe, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta a respins definitiv și irevocabil recursul Guvernului și a dat câștig de cauză Formului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș demonstrând că simbolul monoetnic pe care sunt reprezentați doar maghiarii nu poate reprezenta steagul municipiului Sfântu Gheorghe.

 

O luptă de 10 ani, dusă de Forumul Civic al Românilor ajunge astăzi să obțină victoria finală! În 29 iunie 2021, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care aprobă steagul secuiesc ca drapel oficial al oraşului, însă demersurile pentru modificarea drapelului au început în urmă cu mai bine de 10 ani. De-a lungul timpului, instanţele din Braşov şi Covasna au anulat hotărâri ale consiliului local Sfântu Gheorghe de adoptare a acestui drapel. În anul 2015, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş se pronunţa ferm împotriva acestui steag şi contesta proiectul de hotărâre privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului. Am precizat încă de atunci că steagul are caracter pur etnic maghiar şi am solicitat includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească, precum un vestigiu dacic ori o monedă romană dintre numeroasele descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe.

Acum, instanţa de judecată a dat dreptate Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, a respins definitiv și irevocabil recursul şi a anulat HG prin care a fost adoptat simbolul local de la Sfântu Gheorghe, fiind unul în mod evident mono-etnic maghiar. Am demonstrat din nou că respectarea legilor și a Constituției reprezintă principii de la care nu ne abatem! Instanțele au decis, dând dreptate demersului nostru că românii din Sfântu Gheorghe nu erau reprezentați pe acel steag, fiind necesară includerea noastră în orice formă viitoare a unui steag al municipiului.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Președinte Dragoș Burghelia
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.