Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Sterilizarea câinilor, subvenționată de autoritățile locale. Proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului

Pe lista proiectelor de ordonanţe de urgenţă ale Guvernului emise de către ANSVSA în anul 2021 apare pe 9 septembrie aici – click, în zona de transparență decizională, un Proiect de OUG pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Pe scurt, modificarea OUG 155/2001 vizează posibilitatea ca, din bugetul local, să se asigure campanii de sterilizare gratuite în colaborare cu cabinetele veterinare pentru a limita fenomenul câinilor fără stăpân. De asemenea, UAT-urile pot încredința campaniile de sterilizare și către ONG-uri, în anumite condiții.

O altă modificare importantă existentă în acest proiect este aceea că adăposturile vor putea fi gestionate numai de asociații sau fundații care vor contracta servicii veterinare, excluzând, astfel SRL-urile.

Alineatul (4) al articolului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:„(4) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi concesionate numai către persoane juridice, reprezentate de asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor. Acestea vor contracta servicii veterinare, potrivit reglementărilor legale în vigoare.”

„Având în vedere că dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, sunt aplicate încă din anul 2001, iar în prezent, câinii fără stăpân încă există pe spaţiul public, numărul acestora fiind în continuare unul ridicat, este necesară modificarea şi completarea acestui act normativ prin reglementarea posibilităţii de subvenţionare a manoperelor de sterilizare a câinilor cu stăpân de către autorităţile administraţiei publice locale, respectiv consiliile judeţene, consiliile locale şi Consiliul General al Minicipiului Bucureşti (….)Prin adresele înaintate de către consiliile judeţene Ilfov şi Giurgiu, se solicită modificarea cadrului legal actual care reglementează programul de gestionare a cânilor fără stăpân, astfel încât, consiliile judeţene să poată organiza din bugetul propriu campanii de sterilizare a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza judetului., începe propunerea de act normativ.

Precizăm că actul normativ nu este încă în vigoare, dar sperăm că va fi adoptat.

Termenul limită pentru formularea în scris a propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu valoare de recomandare, cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice, este a 10-a zi de la afişarea pe pagina de internet la următoarele adrese:

  • Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp D1, Sector 1, Cod Poştal 013701
  • e-mail: comentariu.legislatie@ansvsa.ro

Textul integral al proiectului, precum și nota de fundamentare,  click AICI:
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *