Sunt necesare fonduri europene pentru asigurarea coexistenței cu carnivorele mari

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, membru al Comitetului European al Regiunilor, împreună cu Demeter Laszló, biolog și director al Serviciului Teritorial Harghita al Agenției Naționale pentru Arii Natural Protejate, coordonatorul Filialei Natura 2000 a Asociației Microregionale Pogány-havas au solicitat în cadrul ședinței plenare a Platformei UE pentru carnivore mari, care a avut loc la Bruxelles în data de 13 mai, sprijinirea prin acordarea de fonduri, a demersurilor întreprinse în vederea coexistenței pașnice dintre om și carnivorele mari, în special cu ursul brun.

La ședința plenară care a avut loc la sediul Direcției generale pentru mediu din cadrul Comisiei Europene, Demeter Laszlo, coordonatorul profesional al Platformei Regionale pentru Carnivorele Mari din județul Harghita a prezentat activitatea acesteia, din ultima jumătate de an. Platforma regională, din care fac parte grupurile sociale interesate, asociații de dezvoltare rurală și protecția mediului, unități administrativ-teritoriale, composesorate, reprezentanți ai instituțiilor de stat, este unică și datorită faptului că ia în considerare opiniile diferite, în vederea găsirii soluțiilor celor mai eficiente în vederea rezolvării problemelor cauzate de urși.

„Suntem deschiși în vederea organizării schimburilor de experiență internaționale, cunoștințele avute le împărtășim și altora. În Europa de Vest problema este că oamenii nu pot coexista cu carnivorele mari. Din acest punct de vedere noi putem oferi un sprijin semnificativ. Pe de altă parte, pentru ca societatea să aibă un rol activ în procesul decizional, trebuie să învățăm acest lucru de la țările din vest și trebuie să ne implicăm mai mult în procesul decizional, iar în acest sens putem conta pe parteneriatul țărilor europene”, a afirmat Demeter László.

În discursul său Borboly Csaba a evidențiat faptul că la Bruxelles este nevoie să se ia decizii care să ușureze viața oamenilor din regiune, din județul Harghita și să ofere rezolvare daunelor cauzate de carnivorele mari, în primul rând de urs și lup. Acestea se pot realiza prin finanțarea măsurilor preventive și asigurarea modului de compensare a daunelor, măsuri care funcționează deja în statele membre. Președintele consiliului județean a vorbit despre necesitatea oportunităților de finanțare, evidențiind proiectul LIFE și menționând că, deși în România există cea mai mare populație de urs din Europa, doar o mică parte a sumelor destinate în acest sens a ajuns în România. A menționat că deși există sisteme de finanțare în cadrul politicii agrare comune, ministerele agricole de până acum nu au considerat importantă atragerea de fonduri europene și ușurarea vieții gospodarilor.

„La alegerile parlamentare europene trebuie să fie vorba și despre atenția pe care trebuie Bruxelles-ul să o acorde aspectelor pe care instituțiile de la București nu sunt dispuse să le ia în vederea rezolvării problemelor cauzate de urși. Iar atunci Comisia Europeană să poată atrage atenția instituțiilor naționale și județului Harghita să nu-i revină doar aspectele negative din daunele cauzate de carnivorele mari, ci să aibă și beneficii economice. Nu putem renunța la acest subiect! Trebuie să reprezentăm interesele agricultorilor la Bruxelles, în cadrul Comitetului European al Regiunilor, Comisia Europeană, Parlamentul European! Am speranța că alegerile din 26 mai vor fi și despre acest subiect. Există șanse ca în ceea ce privește problema urșilor să se înregistreze o creștere economică care va avea un efect pozitiv asupra aspectelor identitare, turismul poate fi impulsionat în acest sens. Azi am spus la Bruxelles că suntem capabili să elaborăm deciziile pentru a căror implementare am solicitat fonduri”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy