Cea de-a IX-a ediție a taberei „Comunicare în limba română”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Un număr de 16 beneficiari ai sistemului de protecție a copilului harghitean au participat la cea de-a IX-a ediție a taberei „Comunicare în limba română”, unde au fost întâmpinați cu căldură, veselie și un program deosebit de interesant și antrenant. Tabăra s-a desfășurat în perioada 29 august – 03 septembrie 2022, fiind  găzduită la Centrul pentru Recreere și Pregătire Profesională Șumuleu.
sursa foto: DGASPC Harghita
Inițiatorul și sufletul taberei este psihologul Chițu Margareta Adela, ea fiind ajutată în fiecare an de psihologul Gabor Adina Laura de la Centrului de Plasament Bilbor și Szilivás Gyöngyvér, educator în cadrul Centrului de Plasament de tip Familial nr. 2. La fel ca în anii trecuți, cei trei specialiști ai DGASPC Harghita sunt sprijiniți de patru voluntari cu suflet mare: Păncescu Costel Daniel, pompier la ISU Harghita, grefierul Ioana Bravarenco, avocatul Burjan Bogdan Sebastian și Levai Attila, beneficiar al Centrului de Plasament de tip Familial nr. 1 din cadrul DGASPC Harghita.
 „Proiectul taberei a luat naștere acum 9 ani din dorința și necesitatea copiilor din sistemul de protecție a copilului de a se familiariza și de a învăța în mod eficient limba română. Bazele acestei tabere au constituit pornirea spre o călătorie, spre cunoașterea și consolidarea încrederii în forțele proprii a fiecărui participant, prin descoperirea unui mod de învățare total diferit de cel predat în școală. Nevoia de comunicare este elementul care îi face pe copii și oameni în general curioși și dornici să învețe, să se exprime liber, fără frică că limba constituie o barieră în calea evoluției și relaționării.”, ne-a declarat Chițu Margareta Adela.
„Despre aceste tabere de comunicare în limba română organizate de către DGASPC Harghita am aflat în urmă cu mai mulți ani, printr-o coincidență. M-a încântat de la bun început ideea, conceptul și tot ceea ce auzisem despre aceste tabere. Este important în general să știm să oferim și să primim. Nu putem face toate acestea mai bine decât prin comunicare. Comunicare spun, în cel mai larg sens. Aceste tabere nu sunt sub tiparul orelor clasice de gramatică, ori diferitelor cursuri de comunicare”, ne-a spus Burjan Bogdan Sebastian.

Avocatul este de părere că deşi numărul de zile este unul scurt, prin modul de organizare şi de funcţionare al acestor tabere beneficiarii învaţă să comunice între ei, cu copii de aceeaşi vârstă, cu adulţii, cu oamenii din segmente sociale diferite.

„Activităţile de învăţare sunt dintre cele mai variate. Totul se desfăşoară în format interactiv, iar tinerii învaţă să împărtăşească şi învaţă să lucreze între ei, în echipe. Echipa de organizare şi de voluntari, este de asemenea, una grozavă, mulţi dintre voluntari rămânând aceiaşi, încă din 2018 de când am participat pentru prima oară la aceste tabere.”, a menţionat voluntarul.

Regăsesc în aceste tabere, de fiecare dată, într-un cuvânt, bucurie. Regăsesc bucuria de a studia, bucuria de a învăţa, bucuria de a cunoaşte şi bucuria de a mă cunoaşte. Regăsesc aici cele mai frumoase emoţii şi regăsesc bucuria de a face lucrurile cu seninătate, aşa cum numai un suflet de copil poate să o facă. Iar pentru aceasta, voi reveni cu drag, de fiecare dată în calitate voluntar, în aceste tabere.”, a conchis Bogdan Sebastian Burjan.

Particip la această tabără dintr-un motiv bine definit şi acela este că îmi place să ajut din pricina serviciului. Lucrând ca pompier paramedic de 16 ani, acest mediu m-a învăţat că a ajuta oamenii este mai presus de orice. Îmi place să văd copiii cum se bucură când ne întâlnesc pe noi cei adulţi. Această senzaţie nu se poate cumpăra, mulţumirea din ochii lor este mai presus de orice plată aici pe pământ. O altă senzaţie plăcută este la terminarea taberei, când copiii se pregătesc să plece înapoi la centre şi se observă în ochii lor tristeţea, dar mai mult speranţa de a ne vedea şi anul următor. Aceste senzaţii nu pot fi exprimate în cuvinte. Pe cei ce doresc să simtă aceste senzaţii, îi îndemn cu cea mai mare căldură să încerce măcar o dată să facă o faptă bună, fără a aştepta nimic în schimb.”, a subliniat Costel Daniel Păncescu.

Programul taberei este deosebit de interesant: copiii învaţă şi exersează limba română în mod ludic, în cadrul unor activităţi care le stârnesc interesul şi care le plac foarte mult.

La sosire copiii au fost aşteptaţi cu jucării de pluş, aşezate pe scaune.

Ziua începe cu gimnastica de dimineaţă, sub îndrumarea avocatului Bogdan Sebastian Burjan, care este şi membru al Clubului Sportiv Cosmi-Kensei Miercurea-Ciuc.

Înainte de fiecare masă sunt rostite rugăciuni atât în limba română, cât şi în limba maghiară.

Au învăţat şi despre masaj şi au înţeles că orice meşteşug este frumos dacă îl iubeşti şi îţi faci munca cu dăruire.

Au dobândit cunoştinţe kinetoterapeutice, au învăţat despre structura sistemului osos şi au înţeles importanţa posturii corecte a corpului.

Au admirat opera sculptorului în lemn Ciprian Vatavu şi au înţeles cât de frumos şi fascinant poate fi să dai viaţă lemnului.

Au vizitat Biserica Franciscană de la Şumuleu-Ciuc şi s-au rugat la poalele statuii Fecioarei Maria.

Au vizitat atelierul de ciocolată artizanală THE CHOCO PROJECT din Miercurea-Ciuc şi au gustat pralinele extraordinar de gustoase.

Sub îndrumarea pompierului Costel Daniel Păncescu, copiii au discutat despre importanţa primului ajutor, au învăţat cele mai importante exerciţii de prim ajutor şi au aflat care sunt cele mai importante lucruri de făcut în caz de incendiu.

Împreună cu psihologul Ramona Anton, consultant nutriţie şi sport, au vorbit despre efectele benefice ale plantelor, iar membrii Asociaţiei „Ucenicul Astronom” le-au atras atenţia asupra lucrurilor interesante din univers.

Au vizitat Postul de Jandarmi Montan Harghita-Băi, petrecând alături de aceştia câteva ore deosebit de interesante şi antrenante. Emoţiile încercării materialelor aflate în dotarea jandarmilor montani au crescut în momentul în care li s-au alăturat circa 30 de copii din oraşele hunedorene Vulcan şi Petroşani, care se aflau în tabără pe muntele Harghita. Ziua s-a încheiat cu o masă copioasă, oferită de jandarmi, apoi colonelul Iamandi Dan, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, le-a mulţumit pentru că le-au fost colegi în ziua respectivă, acordându-le câte o diplomă care certifică faptul că au fost jandarmi pentru o zi.

Pe lângă distracţie şi recreere, copiii şi-au îmbogăţit în continuu cunoştinţele privind limba română, au învăţat cuvinte şi expresii noi, şi au ajuns la concluzia că „gramatica nu e chiar aşa de grea”.

  • informații furnizate de DGASPC Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy