Tabara EMI … cântecul de lebădă al taberelor din Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Anul acesta Tabăra EMI nu a strălucit, dar nu a strălucit nici anul trecut, sau mai corect spus de la an la an este mai leșinată. Câțiva ani la rând această tabără a fost organizată la Borzont, într-un loc foarte plăcut, cu toate necesitățile, la Pensiunea Dorka, unde este o curte foarte mare, amenajată foarte frumos. În ultimii doi ani, tabăra s-a mutat din nou la Kilometrul 3, dar față de anii în care tabăra a mai avut loc aici, amenajarea nu a fost bine gândită, mai ales în zona scenei mari. Aici nu există nici duș, nici toalete normale, ci doar acestea mobile, care nu sunt pe placul participanților. Se face curat doar dimineața, iar apă nu este decât dimineața și seara.

O altă problemă este și prețul intrării. În anii precedenți biletul pentru o zi costa 25 de lei, anul acesta costa 30 de lei. Deși nu există o diferență foarte mare, ba dimpotrivă e mai rău. Mulți dintre participanți, când au văzut condițiile și prețurile au renunțat să mai vină în tabără. Desigur că au fost și unii care au dat vina pe prețul biletelor și uite așa marea tabără EMI, ca de altfel și celelalte tabere organizate în acest an în Harghita, a fost una foarte slabă.

Neexistând o infrastructura adecvată, ploaia a fost un alt factor care a influențat decursul taberei. La un moment dat ploua atât de abundent încât organizatorii au fost nevoiți să oprească concertul KOwalsky Meg a Vega. Majoritatea participanților, și așa puțini la număr, nu erau mulțumiți nici de concerte, mai ales de petrecerile care ar fi trebuit să aibă loc după concerte. Din cauza frigului și a dezamăgirii mulți nu au participat la acestea, în acest fel în tabără majoritatea s-au culcat după concerte, în jurul orei 00:00.

Din păcate anul acesta nici o parte dintre părinți nu au mai fost de acord cu participarea copiilor la aceste tabere din cauza scandalurilor pe teme de promovare a extremismului în programele din ani trecuți … și uite așa taberele din Harghita mai exista doar cu numele.

Ediția din acest an a taberei EMI a demonstrat, încă odată, că sistemul imunitar al maghiarilor din țara noastră funcționează din ce în ce mai bine. După semi-eșecul taberelor de la Băile Tușnad și Zetea, unde participarea, implicarea și nivelul discuțiilor a lăsat de multe ori de dorit, iată că și tabăra de la Gheorgheni arată că politicienii maghiari, mai bătrâni sau mai tineri, trebuie să-și adapteze discursul la nevoile reale ale celor pe care pretind că-i reprezintă, dar de care au uitat, în realitate, cu desăvârșire. Politicienii maghiari au demonstrat, încă odată, că sunt total rupți de electoratul propriu și că sunt incapabili de reformare, fiind tributari unor teme desuete, trecute și total irelevante în ansamblul situației economice și politice actuale. În timp ce electoratul maghiar s-a deșteptat și este adaptat la realitate, pentru că el este cel care înfruntă problemele realității zilnice, fără  protecția financiară pe care o au politicienii, aceștia au rămas în continuare în același tipar de gândire mediocru, incapabil să ofere soluții.

După cele 3 tabere putem concluziona, fără greșeală, că asistăm la un eșec al clasei politice maghiare actuale care, ca și cea românească, are o singură soluție: trezirea la realitate sau dispariția. Din păcate, tinerii din tabăra de la Gheorgheni au dovedit amatorism și lipsa de realism, fiind foarte clar pentru toată lumea că astfel de manifestări își trag greu răsuflarea înainte de a sucomba cu totul. În nici un caz cei de la Gheorgheni nu pot oferi o alternativă pentru maghiari, fiindcă tabăra de acolo nu a fost decât expresia unor frustrări și neîmpliniri personale, lipsiți de consistență și de viziune. Ei fac un rău imens tinerilor maghiari, care încă mai participă la tabără, prin faptul că îi îndoctrinează în spiritul unor vremuri demult apuse, ceea ce le va crea mari probleme.

Ar fi cazul ca liderii maghiarilor să se trezească la realitate deoarece tinerii maghiari sunt niște copii cu intenții bune, foarte inteligenți, cu bun simt și merită tot ce este mai bun. Ei trebuie încurajați, promovați, apreciați și sprijiniți, nu folosiți ca masă de manevră electorală.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy