Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Toplițenii, fără brad împodobit de Sfintele Sărbători de iarnă 2020-2021

Dacă în ultimii ani, inclusiv în 2019, de Sfintele Sărbători de Iarnă, bradul argintiu, cu rădăcinile adânc înfipte în pământul din centrul municipiului Toplița, în locul unde este sensul giratoriu, bine aclimatizat și crescut frumos, ne-a încântat ochii și sufletele prin  semeția sa și bogăția de culori a paietelor, ghirlandelor, globurilor multicolore, odată cu dispariția acestuia se vede că s-a stins și obiceiul tradițional ca cei care au fost aleși de toplițeni să le conducă destinele timp de 4 ani, să le ofere măcar un Pom de Crăciun, care să vegheze zi și noapte centrul Topliței, spre bucuria, atât a localnicilor, cât și a celor care vizitează și a celor care tranzitează al doilea municipiu de pe Mureșul Superior.

Această mare bucurie toplițenii n-au mai trăit-o de la începutul lunii Decembrie a anului 2020 și până în Ziua de Crăciun, când scriu aceste rânduri și  probabil, după cum apar semnele, nu se vor bucura nici până după Bobotează, în anul 2021.

De Sfintele Sărbători de Iarnă 2020 – 2021, toplițenii n-au meritat un brad împodobit care să stea zi și noapte, semeț și multicolor, frumos împodobit în centrul municipiului, ca în alți ani.

Zilele și nopțile s-au scurs de la 1 Decembrie 2020, seara, când centrul municipiului Toplița a fost inundat, pur și simplu, de mii de luminițe multicolore, predominante fiind doar două culori, care creează privitorilor nobile sentimente de sărbătoare.

În 2 decembrie 2020, ziua, ne-am dezmeticit.

În centrul Topliței n-am văzut nici un pom de Crăciun, cum i de spune bradului împodobit, iubit și așteptat un an de zilede localnici.

Sincer să fiu, am așteptat ca un copil nerăbdător să mă bucur de bradul argintiu, în vârf, cu Steaua vestitoare a Nașterii Domnului Iisus, împodobit cu globuri aurii, mov, roz și argintii, beteală, ghirlande și alte decorațiuni și ornamente multicolore, care se folosesc la împodobirea bradului.

Au trecut mai bine de 3 săptămâni de la 1 Decembrie 2020 iar bradul împodobit, mult visat, n-a mai apărut de Crăciun în centrul Topliței și nici măcar acolo unde au crescut și există cei doi brazi argintii, frumoși, în spatele legendarei statuii Lupa Capitolina.

Am sperat că la Toplița se respectă tradiția împodobirii bradului în ajunul Crăciunului.

Dar, și această speranță a toplițenilor fost spulberată de atitudinea cârmuitorilor acestei localități.

A sosit Ziua de Crăciun, 25 Decembrie 2020, iar cei aleși în fruntea obștii au uitat să ofere toplițenilor tradiționalul Brad (Pom) de Crăciun, care să străjuiască, semeț, în centrul Topliței, de dimineața până seara.

Lipsa bradului împodobit din centrul Topliței în cinstea Marilor Sărbători de Iarnă, Crăciunul Anul Nou și Boboteaza 2020, creează, ziua, o atmosferă dezastruoasă, grea, încețoșată, mohorâtă, sinistră, lugubră și chiar funestă.

Cine trece de dimineața până seara prin Toplița, din 1 Decembrie 2020, până după Bobotează,2021, nu așteaptă venirea întunericului să se aprindă beculețele, ci rămâne cu o impresie destul de neplăcută la adresa cârmuitorilor acestei localități, care în numai câteva săptămâni, fac gafă după gafă, de la neglijarea marilor personalități ale făuririi României Mari de Ziua Națională a României 2020, până la lăsarea toplițenilor fără tradiționalul Pom de Crăciun, de dimineața până seara,în perioada Sfintelor Sărbători de Iarnă.

Dacă centrul Topliței este lipsit, ziua, de pomul de Crăciun, ce să mai spunem de Zencani, Zăpode, Călimănel, Luncani, Secu, Măgheruș și celelalte cartiere, unde nu s-au instalat nici măcar două-trei beculețe colorate sau o simplă ghirlandă multicoloră, care să aducă în sufletele locuitorilor de acolo, alegători, magia sărbătorilor de iarnă.

Nu înțeleg de ce Legislativul local, care este Consiliul Local al Municipiului Toplița, în a cărui componență sunt oameni capabili, cu pregătire, unii cu experiență, nu-l trag de mânecă pe primar, ca să nu mai comită gafă după gafă, cum s-a întâmplat cu neglijarea Făuritorilor României Mari la 1 Decembrie 1918 de Ziua Națională a României 2020 și acum cu lipsa Bradului de Crăciun, împodobit, în centrul municipiului Toplița, de dimineața până seara și împodobirea tuturor cartierelor și a localității componente ale municipiului Toplița, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Iarnă 2020-2021.

Este trist, dar adevărat, cum se vede din fotografiile anexate acestor rânduri.

 

VASILE GOTEA

dolinex


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *