Trei incendii, în ultimele 24 de ore: case în flăcări și animale ucise de foc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: ISU Harghita

Trei intervenții pentru stingerea unor incendii au fost gestionate de pompierii militari din cadrul subunităţii operative din municipiul Odorheiu Secuiesc, în ultimele 24 de ore.

Astfel, ieri dimineaţă, 30 martie, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Dârjiu, au acționat, cu trei autospeciale de intervenţie, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă din comuna Dârjiu. Odată ajunse la locul solicitării, forțele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta în interiorul unei încăperi, pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp, cu posibilitate de propagare la întreg acoperişul şi celelalte încăperi ale clădirii, cu o suprafaţă totală de circa 300 mp, care deservea drept dispensar veterinar (sală de consultaţii, birou şi locuinţă de serviciu). S-a intervenit pentru localizarea şi stingerea incendiului, dar şi pentru protecţia vecinătăţilor şi evacuarea bunurilor materiale. În urma incendiului, au ars: mobilier, articole mase plastice, hârtie, lemn de foc şi o uşă; s-au degradat: unelte, scule, tencuiala pereţilor interiori. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 375.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 35.000 lei. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul căzut din sistemul de încălzit.

Tot în cursul zilei de ieri, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Şimoneşti şi Cristuru Secuiesc, au acționat, cu cinci autospeciale de intervenţie, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (grajd cu şură), în satul Mihăileni, comuna Şimoneşti.

Ajunse la locul solicitării, forțele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau în interiorul şi la acoperişul anexei, pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp, cu pericol de propagare la cele două case din curte. Flăcările au fost localizate în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii la vecinătăți. În urma incendiului, au ars: anexa gospodărească, pe o suprafaţă de circa 80 mp, 1000 kg de fân, o căruţă, însă 35 de iepuri şi 11 prepeliţe nu au mai putut fi salvate. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat 30 de iepuri şi s-au protejat bunuri materiale în valoare de 170.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 26.000 lei. Cauza probabilă a incendiului au fost scânteile purtate de vânt şi căzute pe materiale combustibile.

O altă intervenție a fost cea din această dimineaţă, 31 martie, când salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Cristuru Secuiesc, au acționat, cu cinci autospeciale de stingere, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă, în oraşul Cristuru Secuiesc. Ajunse la locul evenimentului, forțele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta la acoperişul casei şi în interiorul centralei termice, cu pericol de propagare la întreaga casă şi garajul învecinat. S-a acţionat pentru localizarea şi stingerea incendiului, dar şi pentru protecţia vecinătăţilor şi evacuarea bunurilor materiale. În urma incendiului, au ars: acoperişul casei, pe o suprafaţă de circa 60 mp, interiorul centralei termice, pe o suprafaţă de circa 10 mp, obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte, jucării; s-au deteriorat: centrala termică, instalaţia electrică şi tavanul casei. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 280.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 40.000 lei. Cauza probabilă a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric produs de un cablu electric defect.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă din an, pe parcursul zilelor de 31 martie şi 1 aprilie. În timpul nopţilor şi al dimineţilor se vor înregistra temperaturi minime preponderent negative, local sub -5 grade şi se va produce brumă. Din noaptea de luni spre marţi (30/31 martie) până în dimineaţa de miercuri (01 aprilie), aria precipitațiilor predominant sub formă de ninsoare va cuprinde cea mai mare parte a regiunii, începând cu zonele montane şi submontane; se va depune strat de zăpadă. Vântul va prezenta local şi temporar intensificări în toate regiunile, cu viteze mai mari, în general de 60…70 km/h în zona montană înaltă.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy