Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

UDMR a solicitat, din nou, intervenția urgentă a Guvernului în lupta pentru cimitirul din Valea Uzului

Solicităm respectarea legilor României în cazul situației create în cimitirul din Valea Uzului – parlamentarii UDMR au adresat o declarație și o interpelare premierului

UDMR a solicitat, din nou, intervenția urgentă a Guvernului în vederea soluționării problemei cimitirului din Valea Uzului, după ce prefectul județului Bacău a emis o adresă prin care spune clar că acest cimitir nu este domeniul public al UAT Dărmănești, iar hotărârea consiliului local al localității din județul Bacău și construcțiile demarate sunt nelegale – au arătat, miercuri dimineață, parlamentarii UDMR din județul Harghita, Korodi Attila și Tánczos Barna.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a adresat o declarație politică în plenul Camerei inferioare a Parlamentului privind această problemă, iar senatorul UDMR Tánczos Barna a adresat o interpelare premierului.

Cei doi politicieni ai Uniunii au atras atenția asupra nelegalităților comise de primăria din Dărmănești, certificate și de Ministerul Culturii, Ministerul Apărării, Inspectoratul de Stat în Construcții și prefectul județului Bacău, care au emis documente oficiale în acest sens. Korodi Attila și Tánczos Barna au semnalat că organizarea manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, pe 6 iunie, aprobate de Primăria Dărmănești, ar duce la tensiuni interetnice.„Întrebarea justificată este dacă o autoritate locală are sau nu dreptul să aprobe organizarea unui eveniment pe teritoriul unei alte unități administrativ teritoriale, după de prefectul județului a emis un punct de vedere în acest sens”, a spus Korodi Attila în declarația sa.

Din interpelare reiese și faptul că autoritatea locală din Dărmănești a încălcat și legea pentru ratificarea Acordului internațional între România și Ungaria privind regimul juridic al mormintelor de război, care prevede că dacă activitatea de îngrijire a mormintelor va produce schimbări, înaintea luării măsurilor de schimbare este necesară punerea de acord cu organele de resort ale statelor implicate.

„Am cerut să fie întrunită, de urgență, comisia de specialitate a celor două țări pentru rezolvarea acestei situații. Am cerut Guvernului, responsabil pentru evoluția regretabilă a evenimentelor, să intervină. Comunitatea maghiară din România condamnă dubla măsură: într-o țară în care milităm pentru statul de drept nu se poate tolera o astfel de abatere de la cadrul legal. Dorim evitarea escaladării conflictului interetnic prin evenimentul planificat pentru 6 iunie. Dorim restabilirea ordinii legale în acest caz”, a afirmat Tánczos Barna.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *