UDMR caută să atragă iar maghiarii într-un scandal pe tema autonomiei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

s1.ziareromania.roAnul 2018 se arată a fi deja plin de provocări care vor să lovească în liniștea noastră. Nu e de-ajuns că politicienii români și maghiari din UDMR vor să modifice Codul Penal în așa fel încât penalii lor să scape, că iată, vine din nou, tot UDMR, de această dată alături de PCM și PPMT, două partidulețe de buzunar, care nu mai reprezintă aproape pe nimeni, cu o declarație comună pentru autonomie.

O declarație care miroase de departe a făcătură, menită să creeze din nou scandal între români și maghiari, să tulbure apele și să aducă în plan public niște idei depășite, pe care nu le mai susține aproape nimeni din comunitatea maghiară, doar o parte a politicienilor maghiari și o parte redusă a electoratului lor tradițional.

Avem de-a face acum, din nou, cu același scenariu expirat, în care UDMR și remorcile sale, PCM și PPMT, răspund la o comandă din Ungaria și poate și din Rusia (că e la modă) să aprindă iar discuții fierbinți pe o temă care nu e de actualitate, dar care acum, în anul Centenarului, poate crea impresia în exteriorul României, că aici, pe lângă legile justiției, mai e o temă problematică, cea a autonomiei maghiare. O temă la care Uniunea Europeană și toate instituțiile europene au dat deja un semnal foarte clar, că nu e relevantă și nu e susținută. Vezi și cazul Cataloniei.

Cu toate acestea tema e de folos politicienilor ungari, mai ales că vin alegerile generale în țara vecină. Se pare că declarația comună semnată de UDMR, PCM și PPMT are un autor: e vorba de Szili Katalin, fost președinte al parlamentului ungar, actual comisar guvernamental ungar pentru autonomie. Adică, altfel spus, guvernul Ungariei are o funcție ocupată de această doamnă care se preocupă doar de autonomia maghiarilor din afara Ungariei, și ea vine de pe funcția ocupată în prezent de Kover Laszlo, fost șef al serviciilor secrete ungare, la fel de preocupat și el de autonomia maghiarilor din afara Ungariei.

Nu trebuie să fii mare cunoscător ca să-ți dai seama că treaba asta miroase a servicii, că astfel de teme nu se lansează întâmplător, iar folosul e clar îndreptat spre lupta electorală din Ungaria.
E păcat că politicienii din UDMR, PCM și PPMT îl desconsideră atât de tare pe maghiarul din România și vine cu aceeași temă răsuflată. Maghiarii din România s-au deșteptat în ultimii ani și au realizat că toți liderii lor, ca și politicienii români, sunt interesați doar de ceea ce pot obține în folosul lor propriu pe spinarea celor care i-au votat și de a căror soartă nu-i interesează deloc.
Este încă o încercare patetică de a crea scandal inutil între români și maghiari pe mâna celor din Ungaria, care fac un joc în favoarea lor.

Ce nu se vede în povestea asta e reacția statului român, care ar trebui să fie mai activ în a proteja liniștea locuitorilor acestei țări, în așa fel încât să ne putem vedea de muncă, școală, educație și alte probleme adevărate, nu inventate, pentru că de acolo vom avea ce mânca, ce construi, ce visa pentru un viitor mai bun pentru toți, români, maghiari, romi și alții.

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy