UDMR caută scandal ofensând românii chiar în anul Centenarului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Într-un moment foarte prost ales UDMR cere autonomie. Nu în cererea UDMR vedem o problemă. E dreptul lor să ceară orice. Problema este că această cerere pare a fi făcută intenționat pentru a avea scandal cu românii și a creea disensiuni între români și maghiari, rezultatul fiind negativ tocmai pentru comunitatea maghiară din România.
Dacă chiar le păsa celor de la UDMR de autonomie și nu de căutat scandal puteau să mai aștepte cu proiectul lor o lună de zile, să se termine Centenarul, ca să nu fie interpretată inițiativa lor ca o ofensă adusă românilor. Dar, din păcate, UDMR nu se dezminte. În loc să facă lucruri bune pentru comunitatea maghiară din România, face tot ce poate ca maghiarii din România să fie în permanent scandal cu românii.

UDMR a depus luni, în Parlament, un proiect de lege prin care cere ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, a transmis Uniunea printr-un comunicat de presă.

Attila Korodi, deputat UDMR, a afirmat, la Realitatea TV, nu e vorba ”dacă noi dorim autonomie specială pentru anumite județe”. Acesta a mai precizat că declarația de la Alba Iulia face anumite precizări în acest sens. ”Este normal să apelăm la Actul din 1918”, a spus Attila Korodi.

Întrebat dacă UDMR dorește autonomie teritorială, deputatul UDMR spune că proiectul vorbște despre anumite principii.

Covasna, Harghita și Mureș pot să fie înglobeze o regiune de dezvoltare separată”, a spus deputatul UDMR.

Întrebat care sunt problemele pentru care era nevoie de acest proiect, acesta a spus că există probleme legate de dezvoltarea economică, de infrastructura școalară și de infrastructura.

Attila Korodi a mai spus că UDMR dorește ”să se permită auto-gospodăria”. ”Avem nevoie de decizii locale”, a completat acesta.

Deputatul UDMR a mai spus că nu s-a negociat cu PSD. 

 

Comunicat emis de UDMR:

În An Centenar, UDMR propune ridicarea la rang de lege a subpunctului 1. al punctului III, din Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Prin urmare, reprezentații Uniunii au depus, astăzi, 3 decembrie, în Parlament, un proiect de act normativ în acest sens, prin care cer ”transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918” – se arată în textul documentului oficial.

Subpunctul 1. al punctului III, din Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: ”Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

În acest context, UDMR solicită adoptarea în procedură de urgență a prevederii legislative care să asigure minorităților naționale:

  • Reprezentare proporțională în instituțiile administrative la nivel local, județean, național și european
  • Reprezentare proporțională a minorităților naționale în instanțe și tribunale
  • La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților naționale istorice, atât la nivel național, cât şi la nivel local
  • Modul de administrare autonomă a vieții culturale, învățământului şi culturii minorităților naționale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităților naționale din România
  • Posibilitatea înființării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obține, prin lege, un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă şi care, împreună, corespund cerințelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003.

UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează conviețuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluția adoptată la Adunarea Națională de la Alba Iulia.

Democrația se bazează pe statul de drept, iar democrația românească poate fi împlinită numai dacă prevederile Rezoluției de la Alba Iulia se implementează în legislația română.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy