UDMR iar a băgat un proiect de lege

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Formațiunea politică maghiară UDMR a depus la începutul lunii decembrie 2018, în Parlament, un proiect de lege prin care cere ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.

Mai exact, UDMR solicită implemetarea subpunctului 1 al punctului III din Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, care iată ce prevedea la acea dată:

”Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

Să înțelegem mai întâi ce înseamnă popor conlocuitor. În Art. 2 din propunerea legislativă făcută de UDMR, în forma inițială, este redată semnificația termenilor: ”popor conlocuitor – minoritățile naționale istorice, care în anul 1918 trăiau deja în teritoriile care după 1920 au devenit părți componente ale României”.

Tot în același document, UDMR precizează și ce înseamnă
minoritățile naționale istorice ”comunitățile: albaneză, armeană, cehă, croată, elenă, evreiască, germană, italiană, macedoneană, maghiară, poloneză, ruso-lipoveană, romă, ruteană, sârbă, slovacă, tătară, turcă, ucraineană”.

Tot UDMR, pe lângă alte cerințe, mai stipulează și că acele ”Consilii Județene din județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă, pot solicita înființarea prin lege a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obține, prin lege, un statut de autonomie specială”.

Sesizați aberația? După mintea UDMR, mâine-poimâne, toate celelalte minorități naționale istorice enumerate mai sus pot emite pretenția că au dreptul la autonomie specială, și atunci România în ce s-ar transforma?

Până la această dată, proiectul-artificiu al UDMR a primit doar avize negative. La fel ca și în cazul celorlalte tentative de obținere a autonomiei pentru județele în care locuiesc etnici maghiari. Astfel că, de la Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ și Consiliul Superior al Magistraturii solicitarea celor din UDMR a stâns avize nefavorabile.

Punctele de vedere ale celor trei Consilii pot fi consultate aici.

Rămâne de văzut punctul de vedere al Guvernului, în această privință.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy