Un bărbat din Livezi-Ciuc a dat peste un element de muniție în timp ce îşi săpa grădina

0

Articol disponibil în: Română

Un bărbat din localitatea Livezi-Ciuc a găsit în grădina casei sale un obiect ce părea a fi element de muniție. Acesta efectua săpături pe terenul din gospodărie pentru culturile de primăvară în momentul în care a observat obiectul respectiv și a cerut ajutorul autorităților.

Echipajul pirotehnic din cadrul ISU Harghita s-a deplasat la fața locului pentru cercetarea, detectarea și identificarea muniției. Aceștia au constatat că este vorba despre o bombă aruncător de calibru 50 mm, provenind, cel mai probabil, din cel De-al Doilea Război Mondial.

Elementul de muniție a fost ridicat și transportat în siguranţă, urmând să fie distrus ulterior.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață.

Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy