Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

“ Un Paște Binecuvântat – Hristos a Înviat!” – 20 Aprilie 2019

Acţiunea “Un Paște Binecuvântat – Hristos a Înviat!” face parte din șirul de acțiuni dedicate păstrării obiceiurilor, tradițiilor și identități naționale ce au fost inițiate și derulate de membrele Grupului “Şezătoare la Miercurea Ciuc” cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei și Harghitei,Instituției Prefectului -Județul Harghita și a Asociației pentru Siguranță Comunitară și Antidrog – filiala Harghita.

În cadrul proiectului membrele grupului au cusut în semnul crucii șervețele cu însemne tricolore ce vor fi oferite familiilor prezente la Sfânta Slujba de Înviere de la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.

“ Un Paste Binecuvântat – Hristos a înviat!” se doreşte a fi o continuare a activităţilor şi proiectelor legate de cusăturile tradiţionale, dar și o reînviere a unei tradiții mai vechi, când în noaptea de Înviere se mergea la biserică cu un șervet frumos cusut sau brodat pentru a acoperi paharul cu paște.

Prin aceste mici șervete cusute dorim să transmitem, încă o dată, mesajul bucuriei Învierii Domnului comunității românești din Miercurea Ciuc.

Păstrarea identităţii naţionale, a valorilor  şi a credinţei se doreşte a fi un demers constant  al celor implicaţi în proiectele şi acţiunile derulate de Grupul “Şezătoare la Miercurea Ciuc” pentru deprinderea şi transmiterea pe mai departe a modelelor tradiţionale de cusături sau alte îndeletniciri păstrătoare de tradiţie.

Acţiunea “Un Paste Binecuvântat – Hristos a înviat!” reuneşte deopotrivă, tineri, copii şi adulţi dornici să transmită comunităţii, prin semne cusute, respectul faţă de simbolurile naţionale, tradiţiile şi obiceiurile româneşti și se va derula în data de 20.04.2019 ora 16.30 la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.

Prezentarea grupului şi activităţile derulate de acesta, pot fi urmărite şi în spaţiul virtual pe pagina de Facebook  „Şezătoare la  Miercurea Ciuc”.

 

Alexandra Maria ŢIFREA

Coordonator  Grupul „Şezătoare la Miercurea Ciuc
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.