Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ungaria a renunțat la plafonarea prețului la carburanți

Criza carburanților din Ungaria ia amploare. Guvernul din țara vecină a eliminat marți plafonarea preţurilor la carburanţi, după ce mulţi oameni au intrat în panică şi au achiziţionat cantităţi mari de combustibili, dar şi din cauza importurilor insuficiente. 

„Gergely Gulyas a anunţat decizia marţi seară, precizând că Executivul a trebuit să anuleze imediat plafonarea preţurilor, la recomandarea grupului ungar de petrol şi gaze MOL, după cum precizează Agerpres, citând Reuters.

Directorul executiv al Mol, Zsolt Hernadi, a transmis că restabilirea importurilor și stabilizarea situației la nivel național va dura aproximativ două luni, dar efectele eliminării plafonului se vor vedea aproape imediat.

Presa maghiară a prezentat marţi cozi de aşteptare de sute de metri la benzinăriile din ţară, pe fondul penuriei de carburant.

Preţul la benzină va creşte la aproximativ 640 forinţi pe litru, în timp ce preţul la motorină va fi de 699 forinţi pe litru.

O penurie parţială a produselor noastre ne afectează întreaga reţea, iar un sfert dintre benzinăriile noastre sunt complet goale”, a precizat Gyorgy Bacsa, director MOL.

Deficitul de import este o consecinţă a plafonării preţurilor la carburanţi impusă de guvern, ceea ce a determinat companiile străine să îşi reducă livrările de carburant către Ungaria, conform Asociaţiei Benzinăriilor Independente (FBSZ).

În noiembrie 2021, Budapesta a decretat un preţ fix de circ 1,17 euro pe litrul de benzină fără plumb 95. Revizuit la fiecare trei luni, plafonul a fost prelungit ultima dată în septembrie şi ar fi trebuit să rămână în vigoare până la finalul anului.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.