Centrul pentru reabilitarea urșilor orfani „Bear Again” are nevoie de sprijinul nostru

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ursuleții orfani au nevoie de ajutor!  Centrul pentru reabilitarea urșilor orfani  „Bear Again”, singurul din Europa, aflat în munții Hășmaș din Harghita, a lansat, de sărbători,  o campanie de strângere de fonduri, intitulată „Adoptă un orfan”.

 Cei care dau bani pentru orfelinat vor fi recompensați simbolic cu certificate de adopție și poze sau filmulețe cu micii blănoși. 

„Anul acesta am luat în grijă 31 de ursuleți orfani, care au nevoie de hrană, îngrijire medicală și protecție, până când vor fi suficient de maturi ca să se descurce singuri în sălbăticie.
Costurile medii doar pentru hrana și îngrijirea medicală a unui ursuleț orfan de la primire la eliberare sunt de aproximativ 5000 de euro/ursuleț.”,  menționează pe pagina de Facebook reprezentanții orfelinatul pentru puii de urs din zona oraşului Bălan.

Pentru susținerea campaniei Bear Again „Adoptă un orfan!”, Asociația Pentru Conservarea Valorilor Naturii a creat pagina https://donorbox.org/adoptabear , unde cei interesați pot afla detalii despre acest demers și pot dona sume, începând de la 5 euro, urmând câțiva pași simpli. Aici există posibilitatea optării pentru o singură plată sau pentru o contribuție lunară.

De asemenea, pentru cei care vor să susțină orfelinatul de urși prin virament direct, administrația pune la dispoziție contul Asociației Pentru Conservarea Valorilor Naturii, CIF: 18785836, IBAN (RON): RO65 RZBR 0000 0600 0804 4500, la Raiffeisen Bank.

Administratorii centrului au pregătit cadouri simbolice pentru fiecare „părinte adoptiv”, după cum urmează:

  • pentru o donație de 10 euro primiți prin e-mail un certificat de adopție;
  • pentru 50 de euro primiți, pe lângă certificat și un set de fotografii cu ursuleții din orfelinat;
  • pentru o donație de 100 de euro, la certificat și fotografii se adaugă și un set de filmări cu ursuleții centrului.

Campania este sprijinită și de reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) .

Am participat de nenumărate ori la acțiuni de salvare a unor urși, însă de această dată nu este vorba despre animalele devenite cerșetori de ocazie pe marginea șoselelor României, ci de puii de urs rămași orfani, din cauza unor acte de braconaj sau accidente cărora le-au căzut victime mamele lor. Îmi doresc să nu mai existe urși-cerșetori pe marginea șoselelor și urși-gunoieri în orașe și sate, de aceea vreau să contribui la reabilitarea acestor suflete, astfel încât, la maturitate, să se poată întoarce în siguranță, în sălbăticie, acolo unde le este locul. Azi, în nume personal, am făcut o primă donație, alături de colegii mei din cadrul GNM și de Sindicatul Național al Gărzii de Mediu, pentru ursuleții orfani și am primit un certificat de adopție simbolic – care, se înțelege, nu implică niciun fel de interacțiune cu puii de urs! -, din partea celor care au grijă de aceste animale și care au reușit până în prezent să reintegreze în mediul natural aproximativ 200 de ursuleți orfani”, a declarat Marioara Gătej, comisar general al GNM.

******

Ce facem când găsim un pui de urs
Procedura legală în cazul găsirii unui pui de urs este alertarea autorităților prin apelarea serviciului de urgențe 112 și păstrarea distanței față de animalul respectiv. Luarea acestor animale din mediul natural, în încercarea de a le proteja și hrănirea lor sunt interzise, iar cei care încalcă aceste prevederi riscă sancțiuni de până la 10.000 de lei, conform Hotărârii de Guvern 323/2010.
Puii nu trebuie atinși sau luați în mașină, ci trebuie alertate echipele specializate în astfel de situații. Sunt cazuri în care mamele pot fi în apropiere sau au căzut victime capcanelor braconierilor și înainte ca puiul să ajungă în adăpost trebuie depistat exact ce s-a întâmplat. De foarte multe ori ursuleții sunt dependenți de laptele matern și e important să fie hrăniți de specialiști, pentru că nu orice lapte este bun pentru ei. Cel mai mic pui orfan găsit într-o astfel de operațiune avea trei săptămâni și putea fi ținut în palme”, a spus Nicolae Badea, directorul Direcției Controlul Biodiversității, Biosecurității și Ariilor Protejate a GNM, adăugând că, instituția și Asociația Pentru Conservarea Valorilor Naturii, care administrează centrul Bear Again au un protocol de colaborare, privind susținerea campaniei „Adoptă un orfan!”.
Potrivit reprezentanților asociației, fiecare ursuleț are nevoie de aproximativ 1,5 – 2 ani, până când se poate descurca singur în sălbăticie, iar în tot acest timp administratorii centrului îi îngrijesc, hrănesc și protejează, având grijă ca ursuleții să nu le simtă prezența, pentru ca atunci când vor fi eliberați să se comporte natural și să evite localitățile și oamenii.
„Restricționăm accesul persoanelor în zonă, hrănim ursuleții de la distanță, cu drona și ne apropiem de țarcurile lor doar când este absolut necesar. Anul acesta am luat în grijă 31 de ursuleți orfani, care au nevoie de hrană, îngrijire medicală și protecție, până când vor fi suficient de maturi să se descurce singuri în sălbăticie. Costurile medii, doar pentru hrana și îngrijirea medicală a unui ursuleț orfan, de la primire, la eliberare sunt de aproximativ 5.000 de euro, de aceea orice gest de susținere va da o a doua șansă acestor animale nevinovate”,  a explicat Leonardo Bereczky și Gabriel Galgoczy, cei care au grijă de ursuleți.

Centru pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din Europa funcţionează în zona Munţilor Hăşmaş din apropierea oraşului Bălan începând din anul 2004, iar până acum au fost reabilitați cu succes și eliberați în sălbăticie în jur de 200 ursuleți orfani, care altfel ar fi ajuns în grădini zoologice sau sanctuare, captivi toată viața.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy