Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Vânătoarea cocoșilor de munte, oprită de instanță. Cea mai mare cotă de recoltare fusese stabilită pentru județul Harghita

Curtea de Apel Brașov a decis joi, 10 noiembrie,  să suspende Ordinul Ministrului Apelor, Pădurilor şi Mediului privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte. Instanța a admis cererea făcută de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor.

Foto – Captură video

Decizia Curții de Apel poate fi atacată cu recurs, însă până la o decizie definitivă, recoltarea cotelor a fost suspendată.

Amintim că, printr-un Ordin de ministru, apărut în data de 10 octombrie în Monitorul Oficial, s-a decis ca în perioada septembrie – noiembrie 2022 să fie vânate 239 de exemplare pe teritoriul României.

Practic, s-a redeschis vânătoarea pentru cocoșul de munte, după 10 ani de interdicție.
Cea mai mare cotă de recoltare a fost stabilită pentru județul Harghita, locul de baștină al ministrului Tanczos Barna.

citiți și S-a redeschis vânătoarea la cocoși de munte. Cea mai mare cotă de recoltare a fost stabilită pentru județul Harghita

Ordinul a generat revoltă printre activiștii de mediu, în condițiile în care cocoșul de munte este o specie rară, 2011 fiind ultimul an în care se alocaseră cote de vânat pentru cocoșul de munte.

Subiectul vânătoare la cocoșul de munte era unul tranșat și închis definitiv acum foarte mulți ani. Dar iată că o victorie nu este definitivă niciodată, atâta timp cât la putere se rotesc politicieni odihniți și deconectați cu nesimțire față de munca predecesorilor”, susținea asociația Agent Green într-un comunicat de presă.

Cocoșul de munte este o specie extrem de rară și greu de capturat. Potrivit unor estimări realizate la nivel național cu privire la efectivele de cocoși de munte din România, numărul exemplarelor din această specie a ajuns la 11.957.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.