Vânătorii din Grupa 2 Călimănel – Toplița își dau întâlnire la Bal

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Vânătorii din Toplița își dau întâlnire an de an la ”Balul Vânătorilor”. Anul acesta petrecerea este organizată sâmbătă, 16 februarie, de către Ioan Vodă, șeful de Grupei 2 Călimănel – Toplița, ce aparține fondului 1 de vânătoare. Organizatorul se declară mulțumit de acest sezon pe care îl consideră productiv și ca de obicei, acesta a pregătit invitaților câteva surprize.

Meniul acestei ediții a ”Balului Vânătorilor” are la bază preparate din carne de mistreț. Specialitățile vor fi servite ”La Moară”, un restaurant din Toplița – Călimănel. Vânatul este considerat o carne pentru gurmanzi și un aliment pentru cunoscători. Cu o valoare nutrițională de excepție, carnea de vânat este săracă în grăsimi și în general se digeră bine. Este o bună sursă de fosfor, potasiu și fier și are un nivel scăzut de sodiu.

Ținând cont însă de amenințările pestei porcine africane în diferite zone ale țării, deși în Harghita nu s-a depistat vreun focar, vânătorii dau dovadă întotdeauna de prudență. Înainte de a fi dată spre consum, carnea de mistreț a trecut prin teste de laborator pentru trichineloză și pestă porcină. Astfel, invitații la petrecere nu ai niciun motiv de îngrijorare în privința sănătății, poate doar a siluetelor… dar și această grijă dispare imediat după ce ies pe ringul de dans.

În cadrul balului, se va organiza și o tombolă, iar participanții vor putea câștiga accesorii vânătorești, ca de exemplu, un toc de armă sau o ploscă de vânătoare.

Ioan Vodă, șeful de Grupei 2 Călimănel – Toplița, spune că sezonul de vânătoare nu se încheie încă și ne dezvăluie câteva curiozități din lumea vânătorilor.

Pentru mine, vânătoarea reprezintă un sport și o pasiune foarte mare, și bineînțeles costisitoare. Îmi place să petrec timp în aer liber, iar vânarea mistreților sunt partidele care mie îmi plac cel mai mult. 

Sursa foto: A.V.P.S. Toplița

Acest sezon de vânătoare a început la specia cerb, în perioada 15 septembrie – 15 octombrie. După împușcarea cerbilor a început vânătoarea mistreților. În bătaia puștilor s-au aflat scroafele, purceii și vierii, până pe 31 ianuarie, însă după noile reglementări mistreții vor putea fi vânați în continuare, până pe 14 mai. 

Mai avem încă șapte mistreți de împușcat, pe care urmează să-i împușcăm la punctele de hrănire, în zona de observare. 

Pentru fiecare mistreț împușcat se plătește 150 de lei, pe care îi achităm la Filiala de Vânătoare A.V.P.S. Toplița. Carnea care rezultă din împușcarea animalelor se împarte membrilor grupei de vânătoare.

 

În Toplița există trei fonduri de vânătoare compuse fiecare din câte două grupe, la care sunt înscriși peste 150 de vânători. Grupa lui Ioan Vodă face parte din fondul cinegetic 1 și este formată din 26 de vânători, tineri, frumoși și harnici, după cum îi descrie chiar șeful de grupă.

 

Îți trece prin gând că ai putea să devii și tu vânător?

Pentru a deveni vânător trebuie să străbați o cale lungă. Mai întâi, trebuie să faci practică timp de doi ani la goană într-unul din fondurile de vânătoare, după care susții un examen care să certifice că ești apt de vânătoare. Dacă ai depășit această etapă, pentru a deveni vânător complet, ai nevoie de un permis de port armă, eliberat de poliție. Odată trecut cu bine de aceste examene și proceduri care țin de birocrație, singurul lucru care te mai desparte de visul tău sunt banii. Dacă îi deții, prețurile armelor, muniției și accesoriilor, nu te vor speria…

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy