Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

VARZĂ, CARTOFI ŞI ALŢI DEMONI

15 octombrie 2018, luni, de la ora 20.00, la Centrul Cultural Judeţean Harghita se prezintă VARZĂ, CARTOFI ŞI ALŢI DEMONI.

SYNOPSIS:

Un sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză şi cartofi, care nu se vând şi, până la urmă trebuie distruse. Ce-i de făcut?

Festivaluri: Leipzig 2016, One World 2017, Docudays 2017

Premii: Cel mai bun documentar – Premiile UCIN 2017

După ce cumpăra o tonă de varză pentru echivalentul a 20 de euro, regizorul Şerban Georgescu decide să exploreze dinamica paradoxală a agiculturii româneşti practicate în satul Lunguleţu. Acolo, 1000 de mici fermieri, cu tot atâtea tractoare, produc anual aproximativ 100 000 de tone de varză şi cartofi pe care nu reuşesc să le vândă ulterior: la finele anului, fermierii se descoperă, unul lânga altul, în piaţă, înconjuraţi de grămezi de produse pentru care scad progresiv preţurile, până ce ies în pierdere. Aventura documentară a lui Georgescu – care aminteşte, ca abordare, de Super Size Me al lui Morgan Spurlock –  se desfăşoară timp de un an la Lunguleţu, unde regizorul devine agricultor  pentru a întelege rădăcinile crizei. Răspunsul, articulat creativ pe o combinaţie de imagine contemporană şi de arhivă, revelează conexiunea dintre criza actuală şi experienţa trecută a colectivizărilor forţate, care au creat o suspiciune reziduală a agricultorilor pentru munca în cooperativă, făcându-i să continue să lucreze individual în contextul unei pieţe în care asocierea este esenţială.

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *