Vaticanul spune ceva, organizatorii din România altceva

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Am primit la redacție un e-mail pe care îl publicăm integral:

În conferințele de presă am vorbit deja despre traduceri. Vă rog să vă uitați la site-ul pontifex.ro.

Predica papei Francisc va fi tradus în lb. maghiară concomitent. Prin unde de radio și prin înscripționare pe ecrane vom asigura traducerea în lb. română, și dacă va fi cazul și în alte limbi. Fiecare pelerin, care dispune de telefon mobil va avea acces la traducere.

Radio Maria și o altă firmă vor asigura technica, de care avem nevoie. În afară de predică și enoriași de lb. maghiară primesc prin aceași soluție traducerea rugăciunilor, care vor fi rostite de către sf. părinte papă în lb. latină.

Cu respect

conf. univ. dr. Olah Zoltan

Cu tot respectul pentru cine a trimis acest e-mail dar noi am învățat să nu mai punem bază pe ce spun cei din România când e vorba de vizite ale unor oficiali din afara granițelor deoarece experiența ne-a învățat că e bine să verificăm așa că am întrebat ieri la Vatican direct, iar răspunsul a fost: ”pentru moment, programul și detaliile tehnice ale călătoriei papei Francisc în România nu au fost încă publicate, semn că totul este în lucru. În afară de localitățile și zilele în care se efectuează vizita papală, nu știm altele.
Așteptăm și noi ca Sala de Presă a Sf. Scaun să publice programul definitiv și detaliat.

Ne bucurăm foarte mult că organizatorii din România știu detaliile înaintea celor de la Vatican și dau ca sigure aceste detalii înainte ca ele să fie oficiale.
De asemenea, este foarte îngrijorător că o persoană care își pune în fața numelui conf.univ.dr. să fie atât de atehnic încât să nu știe că nici un operator de telefonie mobilă nu are capacitatea tehnică de a asigura semnal de internet simultan la sute de mii de oameni pe un deal.
Nu în ultimul rând, autoritățile maghiare cu cetățenie română din Harghita, nu au avut niciodată capacitatea de a ne asigura condiții tehnice la 10-20 de jurnaliști prezenți la evenimentele lor importante și acum ni se spune că vor avea soluții pentru zeci sau sute de mii de oameni? Ultima oară când am fost la Tușnad am stat cu mâna ridicată tot discursul lui Orban pentru că nu aveam semnal la soluția radio oferită de organizatori și erau doar 10-20 de receptoare radio pentru traducere și chiar și așa pica semnalul.

Va trece și această vizită la Șumuleu și vom reveni asupra subiectului. Cine știe poate aduce cineva vreo soluție tehnică de milioane de euro de pe undeva sau vin operatorii de telefonie mobilă cu unități mobile de amplificare, generatoare și relee.

Vom trăi și vom vedea.

Iosub Robert

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy