(VIDEO) Turul celor mai importante investiții în aparatură medicală, la Spitalul de Urgență Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Română


Alături de doamna manager dr. Konrád Judith, am avut ocazia să vizităm câteva dintre cele mai importante investiții în aparatura medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Aparatele au fost achiziționate și puse în funcțiune în perioada 2019-2020 și deservesc în prezent atât populația din județul Harghita, dar și din alte județe, deoarece vorbim de o aparatură foarte performantă și extrem de costisitoare.

În ultimii ani s-a dezvoltat mult aparatura de imagistică medicală a Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Achiziționarea și punerea în funcțiune a aparaturii au fost realizate din fonduri primite de la Ministerul Sănătății, din finanțări ale Consiliului Județean Harghita și fonduri proprii. Implicare a venit și din partea grupurilor parlamentare care reprezintă comunitatea la nivel central, deoarece scopul acestor investiții a fost orientat spre pacienții care până acum erau nevoiți să meargă în alte localități pentru investigații.

În spital este deja funcțional un aparat RMN în valoare de 3.1 milioane lei, obținut de la Ministerul Sănătății cu finanțare de la Banca Mondială. Aparatul a fost pus în funcțiune în luna iulie 2020 în spațiul amenajat la parterul clădirii centrale a spitalului. Dotarea cu RMN, alături de laboratorul de analize medicale, fac parte din criteriile privind aparatura medicală a categoriei a II-a, motiv pentru care s-a solicitat reclasificarea spitalului.

O altă investiție importantă este computerul tomograf, în valoare de 3.4 milioane lei. CT-ul ultramodern, cu 128 de slice-uri (în 0.3 secunde se realizează 128 de imagini) a fost achiziționat în 2019. În spital este funcțional și CT-ul vechi, care realizează 32 de slice-uri pe secundă. Noul computer tomograf este un aparat rapid, sigur și eficient, are o capacitate mare și o doză mică de radiații. Poate fi folosit și pentru diagnosticarea problemelor la inimă și la angiografii. E de precizat că spitalul dorește să facă la Miercurea Ciuc un centru de cardiologie intervențională, cu medici specialiști și aparatură specifică acestor patologii. Sute de pacienți sunt trimiși în fiecare an în alte centre pentru tratarea bolilor de inimă, deoarece nu pot fi tratați în județ.

Un alt aparat de ultimă generație salvează vieți printr-o procedură minim invazivă, cu spitalizare de zi. Este vorba despre un aparat de litotriție extracorporeală în valoare de 4.1 milioane de lei. A fost pus în funcțiune în iulie 2020, într-un spațiu amenajat la parterul policlinicii. Pacienții care pot beneficia de tratament modern cu acest aparat sunt cei cu litiază renală, spre exemplu. Recuperarea este rapidă. Aparatul permite dezintegrarea calculilor renali cu unde de șoc externe și în aceeași zi pacientul poate pleca acasă. Aproape 90 la sută din calculi pot fi rezolvați în acest fel. Specialiștii spitalului spun că un astfel de aparat nu există în zonă și cu această dotare nici în țară.

Peste 1000 de pacienți au beneficiat deja de investigații cu un osteodensitometru, în valoare de 200.000 lei. Aparatul a fost achiziționat în 2019 și pus în funcțiune în luna august 2020 în cabinetul de la parterul policlinicii. Aparatul oferă un diagnostic precis în cazurile de osteoporoză și e util în monitorizarea stării pacienților sub tratament și în sceening pentru depistarea precoce a problemelor de sănătate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy