Spitalul din Miercurea Ciuc se pregătește de valul patru COVID-19. O nouă provocare: infecțiile pediatrice și terapia intensivă la copii

0

Articol disponibil în: Română

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc este o unitate sanitară publică cu profil de urgență, cu secții și compartimente de spitalizare continuă și de zi, respectiv ambulatorii de specialitate. Funcționează în subordinea Consiliului Județean Harghita și oferă o gamă largă de servicii medicale locuitorilor oraşului Miercurea Ciuc, ai judeţului Harghita și judeţelor limitrofe. Anual, peste 25.000 de pacienți sunt tratați aici.

Unitatea sanitară este în aceste zile în plin proces de pregătire pentru valul patru al COVID-19. Despre acest context, am discutat mai multe cu domnul doctor Sîngeorzan Sergiu – medic primar epidemiolog, șef de secție.

La ora actuală, numărul de pacienți COVID-19 pe care îi tratează spitalul este redus, însă se mențin circuitele pe secția de Boli infecțioase și Pneumologie. În contextul mondial al trendului ascendent al acestei patologii infecțioase, spitalul din Miercurea Ciuc este pregătit să preia mai multe cazuri, dacă se va impune acest lucru.

O nouă provocare despre care se discută din ce în ce mai mult în lumea medicală este aceea a infecțiilor COVID-19 care afectează și copiii, motiv pentru care tratarea acestora pe secțiile ATI va fi una extrem de dificilă, dar nu imposibilă.

„Suntem pregătiți pentru valul 4, așa cum am fost pregătiți și pentru valurile anterioare, poate chiar mai bine, deoarece avem experiența celor 3 valuri care au trecut. Avem laboratorul pregătit, personalul este trecut deja prin experiențele respective, suntem pregătiți. Suntem întorși pe circuitele vechi, dar la nevoie, dacă numărul cazurilor crește, putem reveni la structura anterioară. ATI-ul pentru copii este foarte dificil. Dacă va fi o urgență și vom avea un pacient care va trebui intubat, copil fiind, cu siguranță va fi intubat și vom face tot ce este posibil, dar ca și spital nu suntem pregătiți să gestionăm pe termen lung copii.”, a precizat dr. Sîngeorzan.

Pentru copii va fi un număr limitat de paturi (3-4 paturi) pe care îl va putea aloca spitalul. Soluția ar fi, potrivit unității sanitare, transferul copiilor la centrele universitare.

Mai multe detalii în materialul video:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy