Vizita comisarului european Navracsics Tibor în Harghita: Misiunea nu se limitează la capitale

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Navracsics Tibor, comisar european pentru educație, cultură, politică de tineret, respectiv Hegedüs Csilla, vicepreședinte executiv – Departamentul pentru cultură al UDMR, respectiv Korodi Attila, reprezentantul fracțiunii UDMR în Camera Deputaților au fost oaspeții președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, respectiv vicepreședinților consiliului județean Barti Tihamer și Biro Barna Botond, joi, 31 ianuarie.

După vizita efectuată la biserica franciscană de la Șumuleu Ciuc, în cadrul unei conferințe de presă comisarul european a făcut cunoscut scopul vizitei sale.

Navracsics Tibor în calitate de comisar european a evidențiat faptul că pe lângă vizitarea capitalelor, un rol important trebuie să îl aibă și vizitarea diferitelor regiuni, dat fiind faptul că misiunea sa nu se limitează la capitale. Totodată, a adăugat că după cum reiese și din sloganul Uniunii Europene – „Unitate în diversitate” – regiunile asemenea acestei regiuni, prin identitatea și valorile locale contribuie la o Europă puternică. Navracsics Tibor a mai spus că această vizită se realizează și în contextul desemnării anului 2018 ca An al patrimoniului cultural european.

În cadrul vizitei s-a solicitat intervenția comisarului european în vederea promovării și nominalizării bisericii catolice armenești din localitatea Frumoasa, la premiul Europa Nostra.

„Comisarul european reprezintă la Bruxelles domenii de interes pentru regiunea noastră. Din acest motiv sunt importante deciziile care se iau acolo. În cadrul activității pe care o desfășurăm în Comitetul Regiunilor încercăm să garantăm păstrarea identității și specificului minorității noastre. Iar în acest scop este nevoie și de dezvoltarea sistemului de învățământ. Unul dintre aspectele cele mai importante pe care trebuie să îl aibă în vedere Uniunea Europeană este fenomenul de »exod al creierelor«, care tinde să se extindă către fenomenul de »exod al mâinii de lucru«, având în vedere că emigrează și muncitorii calificați într-o meserie. Efectele acestui fenomen vor fi resimțite atunci când obținând finanțare europeană nu vom putea găsi antreprenori calificați pentru a face lucrările”, a atras atenția Borboly Csaba. Acesta a adăugat că se depun eforturi în folosul învățământului orientat pe aptitudini practice, acordându-se o atenție mai sporită educației STEAM.

Potrivit lui Hegedüs Csilla este probabilă diminuarea fondurilor europene cu ajutorul cărora au fost implementate numeroase investiții de la nivel local. „Este important să aducem în Transilvania toți acei actori cu rol de decizie, care ne pot influența soarta, persoane care ne pot îndruma în ceea ce privește modalitățile de accesare a acelor fonduri europene care contribuie la o mai bună dezvoltare a acestei regiuni. Trebuie să depunem eforturi pentru adoptarea unei legi la nivelul Uniunii Europene referitoare la drepturile minorităților autohtone”, a spus vicepreședintele executiv.

 

Korodi Attila a atras atenția asupra vizibilei dezvoltări a infrastructurii din localitățile zonei Ciuc. Acesta a spus că aceste investiții nu s-ar fi putut realiza fără bani europeni, iar localitățile ar fi acum într-o situație foarte dezavantajată. În opinia deputatului, localitățile din această regiune trebuie să se folosească de oportunitățile europene, pe lângă aceasta trebuie să găsim modalitățile prin care ne putem adapta și fi parte a sistemului european aflat în continuă schimbare.

Cu puțin timp în urmă, comisarul european a luat parte și la conferința organizată de Consiliul Județean Harghita la Bruxelles, intitulată Brain Drain: A one way ticket?, evenimentul desfășurându-se sub egida Săptămânii Regiunilor și Orașelor Europene.

Proiectele de aviz întocmite de Borboly Csaba, în cadrul Comitetului Regiunilor pe tema educației au fost sprijinite de Navracsics Tibor:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/raportor-in-comitetul-regiunilor/

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy