Vrei să fii pompier voluntar? ISU Harghita lansează o provocare

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita continuă, și în acest an, programul de voluntariat „Salvator din pasiune”, cu o nouă sesiune de recrutare în perioada 12-23 februarie 2018, lansând semenilor o provocare, aceea de a fi voluntar în cadrul instituției.

 

          pompieri_voluntari-2  Proiectul „Salvator din pasiune” urmăreşte susţinerea activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii, responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităţilor pe timpul situaţiilor de urgenţă, dar şi pentru prevenirea lor. Acesta se va derula în perioada 12 februarie – 30 martie a.c., interval de timp structurat în trei etape ce presupun recrutarea şi înscrierea candidaţilor, analizarea dosarelor şi  încheierea contractelor de voluntariat.

            Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” Harghita organizează o nouă etapă de recrutare a persoanelor care doresc să își desfășoare activitatea în calitate de voluntar, în cadrul instituției noastre. Aflată la cea de-a treia etapă, campania „Salvator din pasiune” își dorește să creeze o legătură tot mai strânsă între societatea civilă și serviciile profesioniste pentru situații de urgență, prin implicarea activă a voluntarilor în soluționarea problemelor cu care comunitatea se confruntă.

            Activitatea voluntarilor este cât se poate de importantă, iar pregătirea acestora se realizează în mod etapizat, prin parcurgerea unor ședințe de pregătire teoretică, urmate de susținerea unor examene.

             Pentru a se putea înscrie în Programul de voluntariat „Salvator din pasiune”, candidaţii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

 • vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani;
 • apt din punct de vedere medical;
 • să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea de infracțiuni cu intenție;
 • să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul serviciilor Inspectoratelor pentru Situații de Urgență;
 • să nu fie angajat/desfășoare activitatea în cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, serviciilor voluntare sau private pentru situații de urgență.

În cadrul activităţii de recrutare şi înscriere candidatul trebuie să prezinte un dosar care să cuprindă următoarele documente:

 • cerere de înscriere;
 • certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);
 • copie după actul de identitate;
 • aviz psihologic (nu adeverință) care va conține din partea psihologului clinician un profil psihologic cu recomandări la finalul evaluării sau din partea psihologului cu competență în apărare, ordine publică și siguranță națională, cu precizarea apt sau inapt pentru activitățile în cadrul unui serviciu de urgență;
 • act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare – nu există un minim de studii de care persoana care dorește să acceadă la programul de voluntariat trebuie să dispună;
 • adeverinţă medicală din care să reiasă, cumulativ, cel puțin două din următoarele criterii “nu se află în evidență cu boli cronice”, „apt pentru efort fizic de nivel mediu” și „clinic sănătos”;
 • acordul părinţilor/tutorelui legal, doar pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Perioada de înscriere și depunere a dosarelor: 12.02 –09.03.2018, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-16.00, la sediul inspectoratului (adresa: str. Iancu de Hunedoara, nr.8, Miercurea-Ciuc). În acest sens, perioadele sunt:

 • perioada de înscriere a candidaţilor: 12.02 –23.02.2018, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-16.00, la sediul 2 al inspectoratului (adresa: str. Borviz, nr. 2, Miercurea-Ciuc);
 • perioada de depunere a dosarelor: 26.02 –09.03.2018, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-16.00, la sediul inspectoratului (adresa: str. Iancu de Hunedoara, nr. 8, Miercurea-Ciuc);
 • perioada de analiză a dosarelor: 12.03 –16.03.2018.
 • în perioada 26-30.03.2018, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 -16.00, la sediul inspectoratului, se va desfășura activitatea de semnare a contractelor de voluntariat.

Detalii suplimentare legate de activitatea de voluntariat pot fi obţinute accesând site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă – www.igsu.ro – şi cel al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita – www.isuharghita.ro , structuri la nivelul cărora veți putea confirma valențele profesiei de salvator.

            După parcurgerea unor programe de pregătire, activităţile derulate alături de efectivele inspectoratului nostru vor consta în participarea la misiunile de intervenție, utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv.

 

            VĂ AŞTEPTĂM ALĂTURI DE NOI!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy